Silvio Berlusconi vill att EPP bildar allians med Salvinis nationalkonservativa block

Av | 10 maj, 2019

Italiens ex-premiärminister Silvio Berlusconi kritiserar EPPs informella samarbete med socialisterna i Europaparlamentet. Istället vill han att EPP bildar en allians med Matteo Salvinis nya nationalkonservativa block.

newsgram | Nynäshamn 10 maj 2019

| EU-VALET | Nu ansluter sig Silvio Berlusconi till Ungerns Viktor Orbán genom att be Europas konservativa partier att bilda en allians med nationalkonservativa partier, rapporterar Politico. Italiens ex-premiärminister kandiderar till Europaparlamentet senare i maj för hans parti Forza Italia – vilket tillhör gruppen Europeiska folkpartiet, EPP, som består av mitten/högerpartier.

Republics decline into democracies and democracies degenerate into despotisms.

Aristoteles

 

I ett tal i italiensk television på torsdagkvällen sa Silvio Berlusconi att EPP borde överge det informella samarbetet med mitten/vänsterblocket Progressiva förbundet bestående av socialdemokrater och demokrater, S&D. Det är Europaparlamentets andra största politiska block.

Silvio Berlusconi kandiderar till Europaparlamentet. Foto: Marco Ravagli/Barcroft Images

 

Strax före midnatt på torsdagen skrev han på Twitter att: ”EPP borde lämna alliansen med socialisterna och vända sig högerut, till de konservativa och nationalisterna. Jag är övertygad om att även Orbán och (Matteo) Salvini kan ansluta sig till den här alliansen för att förvandla Europa till ett Europa för tillväxt.”

 

Ungerns premiärminister Viktor Orbán, vars parti Fidesz suspenderades från EPP tidigare i år, vill att mitten/högerblocket ansluter sig till den italienske vice-premiärministern Matteo Salvinis nya nationalkonservativa block i Europaparlamentet. Orbán har också dragit tillbaka sitt stöd till Manfred Weber som är EPPs huvudkandidat till posten som EU-kommissionens ordförande.

Enligt POLITICOs prognos kan Forza Italia vinna sju platser av Italiens 73 platser i Europaparlamentet – detta skulle vara en nedgång från 13 platser i EU-valet 2014.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar