FNs pengar på väg ta slut – anställda kan bli utan lön

Av | 9 oktober, 2019

Förenta Nationerna (FN) står inför akuta pengaproblem. Ett 60-tal medlemsstater har nämligen slarvat med årsavgiften. Nu uppmanar FNs generalsekreterare de anställda att flytta fram konferenser och dra ner på resandet – annars kanske pengarna inte räcker till löner i november.

newsgram | Nynäshamn 9 oktober 2019

| BUDGETKRIS | Nyheten om FNs urusla ekonomi spreds som en löpeld i måndags. Då informerade generalsekreteraren Antonio Guterres i ett internt brev till de anställda att organisationen har ett underskott motsvarande 230 miljoner dollar – om ingenting görs varnar han för att FN riskerar att stå utan pengar inom några veckors tid.

 

I värsta fall kommer det inte finnas några pengar till löner för FNs anställda i november. FNs generalsekreterare förklarar att:

Medlemsstaterna har endast inbetalat 70 procent av det totala belopp som behövs för vår ordinarie verksamhet i 2019. Detta innebär att det saknas 230 miljoner dollar.

FNs generalsekreterare Antonio Guterres

För att spara pengar akut nämner Guterres att FNs anställda kan behöva flytta fram konferenser och möten, minska på resandet och spara på energi, uppger CBS News. Globalisternas utrikespolitiska organ Council of Foreign Relations menar att amerikanska bidrag är avgörande för FNs verksamhet.

FN står inför en finansiell härdsmälta. Foto: Reuters

 

Vid en ordinarie pressträff i New York sa FNs talesperson Stéphane Dujarric att de länder som inte betalat in den totala årsavgiften måste skynda sig på. Hittills har 129 av FNs 193 medlemsstater betalat in deras ordinarie årsavgift. Senast var det Syrien som gjorde detta.

Det här är det enda sättet att undvika att betalningar ställs in som riskerar att störa verksamheten globalt, sa Stéphane Dujarric.

FNs budget för 2018-2019 är 5,4 miljarder dollar där USA bidrar med 22 procent.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar