Dansk ex-minister i riksrätt

Av | 4 september, 2021

Riksrättegången mot Danmarks tidigare invandringsminister Inger Støjberg inleddes på torsdagen. Hon anklagas för att ha brutit mot lagen om ministerstyre då hon gav order om att asylsökande par skulle skiljas åt, där den ena partern var minderårig.

newsgram | Nynäshamn den 4 september 2021

| DANSK POLITIK | På torsdagen inleddes riksrättegången i Köpenhamn mot Danmarks tidigare invandringsminister och Venstre-politikern Inger Støjberg, rapporterar dansk public service DR. Hon riskerar böter eller fängelse i upp till två år. Riksrättegången kommer pågå under 36 rättsdagar och dom väntas falla innan jul.

Inger Støjberg utanför riksrätten. Foto: Martin Sylvest

Riksrätten ska ta ställning till om Inger Støjberg medvetet har brutit mot lagen då hon gav ordern att asylsökande par, där den ena parten var minderårig, utan undantag skulle skiljas åt. Hon nekar till anklagelserna och har hela tiden sagt att hon handlade i god tro.

Jag vet ju precis, vad jag har sagt, och vad jag har gjort. Därför går vi efter en friande dom, sa Inger Støjberg på torsdagen enligt AdvokatWatch.

Hon tillade.

Det kom inte fram något nytt i dag.

Åklagarna har samlat ihop mer än 7.000 bilagor som interna mejls, gamla intervjuer med Inger Støjberg och andra uttalanden i media. Ett ministernotat har sådan stor betydelse att det kan komma att fria den tidigare ministern. Innan ett pressmeddelande skickades ut i februari 2016 godkände Inger Støjberg en promemoria, där det bland annat står att i stort sett alla par kan skiljas åt på deras center, men att undantag kan göras om fyra kriterier är uppfyllda. I sådana fall ska de asylsökande ha varsitt rum men de kan bo kvar på samma asylcenter.

Instruktionskommissionen lade ingen vikt vid ministernotatet eftersom de inte tyckte det var viktigt, uppger DR. Men enligt försvaren bevisar det att Inger Støjberg var i god tro, när hon sa att alla kunde skiljas åt. Dessutom sa försvararen att det kommer komma fram fler dokument i relation till ministernotatet som kan få stor betydelse för utgången av riksrättegången.

Utanför riksrätten hade en grupp Støjberg-anhängare samlats tidigt på morgonen. Utrustade med högtalare och plakat, uttryckte de sitt stöd för den tidigare ministern. De har blivit en symbol för Inger Støjbergs folkliga stöd under hela processen. Deras stöd kunde höras in i riksrätten.

Inger Støjberg har hela tiden talat om de barnbrudar eller flickor som hon räddade – hon nämnde dem också när hon var på väg ut från rätten.

Ett antal av de flickor, som kom hit, hade blivit gravida, innan de fyllt 15 år. När jag tittar på de listor, och återupplever det, måste jag säga, att jag har tänkt på de flickorna många gånger, sa Inger Støjberg.

DR: Men därför måste man följa lagen?

Ja, självklart. Och det tycker vi ju verkligen också, att jag har gjort, sa Inger Støjberg.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar