Misstänkt valfusk i presidentvalet 2020 – militären har avsatt presidenten i Guinea

Av | 7 september, 2021

Guinesiska specialstyrkor avsatte landets president Alpha Condé på söndagen – han anklagas för valfusk i presidentvalet i oktober 2020 och för att ha band med Kina och Barack Obama.

newsgram | Nynäshamn den 7 september 2021

| STATSKUPP I GUINEA | Guinesiska specialstyrkor inom armén grep landets president Alpha Condé i söndags – månader efter att han påstås ha begått massiva valfusk i presidentvalet i oktober 2020, rapporterar National File. På söndagen spreds bilder och filmer från den avsatta presidentens husarrest där han sitter i en soffa omgiven av några soldater.

Guineas avsatta president Alpha Condé. Skärmbild: Twitter

Strax därpå, höll chefen för de guinesiska specialstyrkorna och ledaren för avsättandet av Alpha Condé från presidentposten, överste Mamady Doumbouya, ett tal till folket i Guinea där han fördömde ”trampandet på medborgarnas rättigheter”, ”endemisk korruption” och ”instrumentaliseringen av rättvisa”. Överste Doumbouya lovade att inte ”upprepa misstag från det förflutna”, med hänvisning till det politiska etablissemangets misslyckanden i Guinea.

Händelserna i Guinea följer en liknande situation i Myanmar, där militären störtade regeringen 1 februari i år för en annan av USA:s tidigare president Barack Obamas allierade i världspolitiken, Myanmars statskansler Aung San Suu Kyi. Detta efter att ett påstått riggat val ägt rum i den forna brittiska kolonin.

Gripandet av president Alpha Condé kommer efter presidentvalet i mitten av oktober 2020 i Guinea, där Condés mittenvänsterparti Rassemblement du Peuple de Guiné (RPG) – Guineas officiella systerparti till Demokraterna i USA – anklagades av oppositionsledare för att ha ägnat sig åt massiva valbedrägerier.

Vi förkastar de resultat som har utropats av (valkommissionen) och fortsätter demonstrationerna för att protestera mot den pågående rånkuppen. I den här kampen, låt oss undvika att följa president Condé i etniseringen av konflikten som bara är politisk, säger den politiska rivalen Cellou Dalein Diallo.

Han fortsätter.

Lag och seger är på vår sida!

Även om Alpha Condé presenterade honom själv som mästare i demokrati har han lett massiva tillslag mot politiska motståndare, arresterat och använt våld för att skingra folkmassor som ifrågasatte valresultaten, uppger National File.

Här är en kort film som har delats på Twitter som visar Alpha Condé i hans husarrest.

 

I en annan film kan skottlossning höras i närheten av ett hotell när president Alpha Condé besökte området.

 

Befälhavaren för specialstyrkorna, överste Mamady Doumbouya, i ett framträdande från i söndags.

 

Efter det riggade valet emottog Alpha Condé starkt stöd från Folkrepubliken Kina. Guinea är en viktig exportör av järnmalm och bauxit till Kina. Råvaror som är avgörande för tillverkning av stål respektive aluminium.

Enligt The Guardian förvarade Alpha Condé i sitt privata presidentkontor ett foto av sig själv jämte USA:s tidigare president Barack Obama i Vita huset tillsammans med en gyllene byst av ordföranden för det kinesiska kommunistpartiet Mao Zedong, vilket i sig indikerar hans beundran för de två marxist-leninistiska ledarna.

Militären har meddelat att de har avsatt president Alpha Condés regering och upplöst landets grundlag, uppger svenska Yle.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar