Danska regeringen beredd införa tillfälliga gränskontroller

Av | 19 november, 2017

Danska myndigheter har fått besked om att öka beredskapen vid landets gränser ifall de svenska ID-kontrollerna orsakar problem.

Sveriges krav på ID-kontroll av alla som reser in i landet  från måndag 4 januari, kan leda till ökad asylpress mot Danmark. Den danska regeringen är därför beredd på att hantera situationen efter bästa förmåga och det kan innebära att den danska beredskapen ökar. I förlängningen kan även tillfällig gränskontroll införas. Det meddelade den danska invandrings- och integrationsministern Inger Støjberg, Venstre, under tisdagseftermiddagen.

Det är ingen hemlighet att jag önskar få ned antalet asylsökande i Danmark, och som det ser ut nu är tillfällig gränskontroll inte svaret på detta. Men det kan uppstå en annan situation, när den svenska polisen inför gränskontroll 4 januari, sa Inger Støjberg till den danska TV-kanalen TV2 News.

En ökad beredskap från de danska myndigheternas sida är nödvändig för att kunna hantera den situation som kan uppstå i Danmark när Sverige inför ID-kontroll på måndag.

Det är nödvändigt, om gränskontroll ska införas. Därmed inte sagt att gränskontroll införs, men möjligheten finns. Om det ska införas gränskontroll är det nödvändigt att vara förberedda. Det är ju väldigt många människor som ska sättas in, sa Inger Støjberg och tillade att regeringen håller ett vakande öga på situationen och är beredd på alla slags scenarier.

Enligt TV2s källor inom den danska polisen följer danska myndigheter situationen noggrant, och är redo att hantera den situation som kan uppstå. Ingen vet om det blir tal om en liten, stor eller ingen insats alls vid den danska gränsen.

Jag vet, att man är beredd på situationen inom den danska polisen och att man också är förberedd på olika slags scenarioer. Men det är svårt att förutse konsekvenserna för Danmark när allt egentligen utspelar sig i Sverige, sa danska Polisförbundets förbundsordförande Claus Oxfeldt till TV2 News.

Han fruktar att en ökad gränskontroll kan påverka det dagliga polisarbetet i synnerhet som en ökad gränskontroll mycket väl kan bli verklighet och denna gränsinsats kan sträcka sig över flera veckor.

Jag tar inte ut några farhågor i förskott, men jag vill understryka att det är viktigt att man inte börjar med att sätta en massa poliser på detta, sa Claus Oxfeldt, och pekade på att man i ett inledande gränsarbete i stället kan pröva sig fram i ett annat upplägg där man använder sig av så få poliser som möjligt.

Rent konkret innebär detta att den danska regeringen har bett dansk polis om att vara förberedda på en situation där det kan bli aktuellt att införa tillfällig gränskontroll i Danmark, upplyser Inger Støjberg till TV2 News.

Uppgiften utförs i så fall av dansk polis. Den danska invandrings- och integrationsministern har i flera veckors tid påpekat att den danska regeringen och de danska myndigheterna noggrant följer utvecklingen vid den svenska gränsen. Den fortlöpande kontakten med danska myndigheter fortsätter från måndag, när den svenska ID-kontrollen (red. transportöransvaret) verkställs.

Jag kan garantera att vi kommer att följa timme för timme när svenskarna inför sitt transportöransvar, slog Inger Støjberg fast.

I ett försök för att dämpa människoströmmen till Sverige har den svenska regeringen beslutat att från 4 januari ska ID kontrolleras på alla passagerare som reser in i landet. Uppgiften kommer att utföras av transportörerna inklusive danska DSB och i praktiken kommer ID-kontroll att utföras på stationen vid flygplatsen Kastrup. Här ska alla resande till Sverige gå ut på en perrong, ID-kontrolleras och därefter åka vidare mot Malmö med ett nytt tåg. I första omgången kommer den svenska ID-kontrollen att gälla i en månad. I Danmark fick regeringen före jul i all hast klubbat genom ett lagförslag som också ger möjlighet att införa så kallat transportöransvar, om de danska myndigheterna plötsligt hamnar i en extraordinär situation på grund av alla asylsökande som kommer in i Danmark.

Transportöransvar innebär att transportörer såsom DSB och Scandlines kan bestraffas med böter om de transporterar människor utan giltig ID-handling in i landet.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 29 december, 2015.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar