Sverige inför gränskontroller

Av | 19 november, 2017

Migrationsverket kan inte längre hantera asylmottagandet. Därför inför regeringen tillfälliga gränskontroller från klockan 12 i morgon. Därefter krävs giltig ID-handling för inresa till Sverige. ”Vi inför tillfälliga gränskontroller i 10 dagar, och det kan förlängas till 20 dagar”, sa inrikesminister Anders Ygeman, S, vid en direktsänd presskonferens från Rosenbad under onsdagskvällen.

Efter en begäran från Migrationsverket inför den svenska regeringen tillfälliga gränskontroller från och med i morgon torsdag, klockan 12. Den kommer att gälla under en 10-dagarsperiod men kan förlängas i 20-dagarsperioder vid behov. Tillfälliga gränskontroller kommer att gälla både Öresundsbron och färjetrafiken från Danmark och Tyskland.

Det kan uppstå problem vid vissa tidpunkter för pendlare i Öresundsregionen, sa inrikesminister Anders Ygeman i den direktsända presskonferensen på Rosenbad.

Bakgrunden för de tillfälliga gränskontrollerna är Migrationsverkets oförmåga att ansvarsfullt hantera asylkaoset. I asylrätten ingår rätt till tak över huvudet det bryter Sverige emot just nu då boendeplatser saknas. I går blev det känt att Tyskland börjar skicka tillbaka syrier till Grekland enligt Dublin-förordningen.

Tidigare har Tyskland bestämt att afghaner inte får söka asyl i landet eftersom det inte råder krig i Afghanistan. Därför söker sig de afghanska ensamkommande flyktingbarnen till Sverige.

Ett stort antal barn utan vårdnadshavare kommer hit. Många fångas inte upp av svenska myndigheter. Vi vet inte omfattningen, säger Mikael Hvinlund, kommunikationschef på Migrationsverket.

Migrationsverkets officiella statistik över asylsökande i Sverige innehåller endast uppgifter om personer som registrerar sig som asylsökande men antalet personer som försvinner spårlöst finns inte registrerade hos någon myndighet alls.

Tillfälliga gränskontroller kan vara ett sätt att få ordning i vårt asylsystem, hoppas Mikael Hvinlund.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 11 november, 2015.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar