Danska regeringen vill porta kriminella från barer och nattklubbar

Av | 6 oktober, 2020

Danska regeringen vill ge polisen möjlighet att införa uppehållsförbud på platser där unga kriminella samlas och skapar otrygghet för andra i området. Dömda brottslingar ska också kunna stängas ute från landets nattliv.

newsgramNynäshamn den 6 oktober 2020

| BROTTSBEKÄMPNING | Danmarks statsminister Mette Frederiksen, S, presenterade en rad förslag i sitt tal i samband med Folketingets högtidliga öppnande på tisdagen. Ett av dem handlar om att ge dömda brottslingar utegångsförbud från utelivet i upp till två år för att minska kriminaliteten i landet.

Det är inte rimligt att unga män som blivit nerslagna på krogen en helg träffar sin förövare tre veckor senare, säger statsminister Mette Frederiksen (S), enligt DR.

Mette Frederiksen. Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix

 

Det här vill danska regeringen komma tillrätta med genom att ge polisen möjlighet att förbjuda umgänge på särskilda platser under en begränsad tidsperiod. Målet är att skapa trygghet i områden där många unga kriminella bor och umgås.

Det kan vara på en parkeringsplats i ett bostadsområde eller vid en tågstation där dessa pojkar och unga män samlas och skapar otrygghet, säger Mette Frederiksen och tillägger att unga män med icke-västlig bakgrund är överrepresenterade i dansk brottsstatistik.

De som bryter mot regeln föreslås få 10 000 danska kronor i böter eller 30 dagars fängelse i straff. Den som har skulder hos Kronofogden ska kunna få värdesaker eller tillhörigheter som en dyr jacka, klockor eller mobiltelefoner konfiskerade. Danska regeringen vill också utestänga kriminella från landets nattliv.

Vi föreslår att personer som begår ett våldsbrott och döms också ska stängas ute från nattlivet i upp till två år. I Danmark så ska du vara trygg överallt – på diskotek, i bostadsområden och på tågstationer, säger Mette Frederiksen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar