S och MP eniga om migrationspolitik – lagförslag ska ut på remissrunda

Av | 7 oktober, 2020

Samtalen i migrationskommittén om en ny invandringspolitik havererade i somras. Nu har regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet enats om ett lagförslag vilket kritiseras av oppositionspartierna Moderaterna och Sverigedemokraterna.

newsgram | Nynäshamn den 7 oktober 2020

| GYMNASIEAMNESTI | Socialdemokraterna och Miljöpartiet meddelade på onsdagen att man kommit överens om ett lagförslag till en ny invandringspolitik. Den tillfälliga lag som gäller nu löper ut 20 juli 2021.

I detta nu så skickar vi ut detta på remiss, säger Morgan Johansson, justitieminister (S).

Samtidigt som remissen skickas ut ska regeringen även titta på andra förslag som kan bakas in i en ny lag. Migrationskommittén lade fram sitt slutbetänkande till en ny invandringspolitik i september. Kommittén har behandlat frågor som anhöriginvandring, gymnasieamnesti för afghaner och tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel.

Isabella Lövin (MP) och Morgan Johansson (S). Foto: Amir Nabizadeh/TT

 

Till sist visade det sig att kommittén inte kunde enas. Endast (S) ställde sig bakom samtliga 26 förslag som presenterades medan (MP) valde att stötta tre av punkterna och avfärdade de resterande som ”inhumana”. Regeringspartierna har kommit överens om att göra det lättare för de så kallade gymnasieafghanerna att stanna kvar i landet.

Under onsdagen har företrädare för både Moderaterna och Sverigedemokraterna kritiserat uppgörelsen på sociala medier. I ett pressmeddelande säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson att Socialdemokraterna låter Miljöpartiet hålla i taktpinnen i invandringsfrågan medan Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen, menar att regeringen banar väg för en ny massinvandringsvåg i en tid när Sverige behöver omfattande återvandring.

 

Maria Malmer Stengård, Moderaternas representant i Migrationskommittén, skriver på Twitter att ”på tio månader har Socialdemokraterna gått från att vilja ”kraftigt” minska antalet asylsökande till att vilja öka invandringen. Till varje pris sätts makten framför ansvar”.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar