De gula västarna försökte storma EU-parlamentet i Bryssel

Av | 8 december, 2018

Belgisk polis använde tårgas och vattenkanoner för att hindra De gula västarna från att storma EU-parlamentet i Bryssel under lördagen. Nu kräver proteströrelsen att nyval utlyses i Belgien – någonting som kan äventyra det stundande EU-parlamentsvalet i maj nästa år.

newsgram | Nynäshamn 8 december 2018

Den paneuropeiska proteströrelsen De gula västarna har hållit demonstrationer i Frankrike, Nederländerna och Belgien under lördagen. Belgisk polis och De gula västarna-demonstranter drabbade samman nära viktiga regeringsbyggnader och EU-parlamentet i centrala Bryssel, rapporterar euronews. Demonstrationerna i Bryssel höll på i fem timmar.

Belgisk polis använde tårgas mot demonstranter i Bryssel. Foto: Reuters

 

I Belgien protesterar De gula västarna mot galopperande levnadskostnader. Dessutom kräver man den belgiska regeringens avgång och att nyval utlyses. Nästa parlamentsval i Belgien är planerat att äga rum samma dag som EU-parlamentsvalet i maj nästa år.

 

Belgisk polis använde vattenkanoner och tårgas för att hindra De Gula västarna från att storma viktiga regeringsbyggnader och EU-parlamentet i Bryssel. Uppemot 1000 demonstranter ska ha deltagit i protesterna i centrala Bryssel – och flera hundra demonstranter arresterades för att de bar på bland annat fyrverkerier.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska belgiska demonstranter iförda gula västar ha blockerat en motorväg nära den franska gränsen.

 

De gula västarna började som en löst organiserad autonom proteströrelse mot globalismen i Frankrike. Nyliberal politik – maskerad som globalism – som i mångas ögon gynnar de allra rikaste samtidigt som vanliga fransmän får det allt sämre.

Droppen som fick bägaren att rinna över var Macron-regeringens aviserade höjningar av bensin- och dieselskatten i Frankrike i mitten av november. Då föddes den paneuropeiska proteströrelsen De gula västarna.

Ansvaret för den kaosartade situationen måste läggas på franska regeringens, och framför allt president Emmanuel Macrons, långa passivitet inför de landsomfattande protesterna mot höjd bensin och dieselskatt som inleddes för en månad sedan. När regeringen för ett par dagar sedan gav efter och lovade slopa skattehöjningen först ett halvår och sedan under hela kommande året var det för sent.”

Chris Forsne, Ledarsidorna – 8 december 2018

Enligt Frankrike-kännaren Chris Forsne skulle Macron-regeringens klimatåtgärd med höjd bensin- och dieselskatt slå allra hårdast mot vanliga fransmän ute på landsbygden och befolkningen i de vidsträckta förortsområdena. Plötsligt har de inte råd att tanka bilen för att kunna ta sig till jobbet.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar