Flamländska nationalister hoppar av Belgiens koalitionsregering

Av | 9 december, 2018

Det flamländska nationalistpartiet N-VA lämnar Belgiens koalitionsregering i protest mot FNs globala migrationspakt. Trots att det är oklart om den nya minoritetsregeringen har mandat för att underteckna FN-avtalet kommer Belgiens premiärminister resa till Marocko tidigt nästa vecka – detta för att skriva under den kontroversiella migrationsöverenskommelsen.

newsgram | Nynäshamn 9 december 2018

Belgiens premiärminister Charles Michel tvingades på söndagsmorgonen ombilda regeringen eftersom partiet Nya Flamländska Alliansen, N-VA, hoppat av regeringen i protest mot FNs globala migrationspakt, rapporterar den Brysselbaserade tidningen Politico. Sent på lördagskvällen kallade Michel till ett krismöte – men den flamländska alliansens regeringsledamöter lämnade mötet efter en halvtimme. Regeringskrisen var ett faktum.

Vi håller inte med om FN-pakten, sa Bart De Wever, partiledare för N-VA, på en presskonferens sent på lördagskvällen.

Tidigt på söndagsmorgonen fick Charles Michel, partiledare för liberala partiet Mouvement Réformateur, tillåtelse av kung Philippe att ombilda koalitionsregeringen till en minoritetsregering. Michel stannar kvar på posten som premiärminister. Utan hjälp från de flamländska nationalisterna saknar hans ”orange-blåa”-koalition majoritet i det belgiska parlamentet – vilket väcker frågetecken om den nya minoritetsregeringen kommer överleva fram tills de ordinarie regionala och federala valen i Belgien i maj nästa år.

 

Det är oklart om den nya minoritetsregeringen har mandat för att kunna underteckna FN-avtalet i Marocko.

Eftersom det inte finns någon konsensus i regeringen att dra tillbaka vårt beslut, ett ord är ett ord, betyder det att jag kommer att åka till den här internationella konferensen för att försvara Belgiens ståndpunkt, sa Charles Michel enligt The New York Times.

Belgiens parlament hade en omröstning om FN-avtalet i somras. Redan då stod det klart man behövde stöd från N-VA för att att en majoritet skulle ställa sig bakom FNs globala migrationspakt. Ingenting har förändrats sedan den gången.

Formellt sett, träder vi tillbaka. Vi sade att om koalitionen åker till Marrakesh, så blir det utan oss, sa Jan Jambon, partiföreträdare för N-VA, till VRT på söndagen.

De flamländska nationalisterna N-VA lämnar koalitionsregeringen i protest mot att Belgien ska underteckna FNs globala migrationspakt. Nu leder premiärminister Charles Michel en minoritetsregering med osäkra framtidsutsikter. Foto: AFP

 

Alexander De Croo, vice-premiärminister, sade på söndagen att den nya minoritetsregeringen i Belgien kommer fortsätta att driva en ”fast, men human” invandringspolitik och tillade att ”ingen i den nuvarande regeringen vill ha någon slags öppna gränser-politik”.

På lördagen framträdde Steve Bannon – Donald Trumps tidigare strategiska rådgivare – i det flamländska parlamentet i Bryssel. Han var inbjuden av det flamländska nationalistpartiet Vlaams Belang för att tala om FNs globala migrationspakt. Enligt Bannon är FN-avtalet ”dött redan innan det har undertecknats.”

Han fortsatte med att lovorda nationalkonservativa ledare som Trump, Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Frankrikes Marine Le Pen, som också deltog på tillställningen.

De kallar oss för rasister vad vi än gör. Men det är inte arbetarna i Ungern, Frankrike eller USA som ska lösa Afrikas problem, sa Steve Bannon.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar