Dilma Rousseff ett steg närmare riksrätt

Av | 20 november, 2017

I måndags gav underhuset i kongressen i Brasilien klartecken till att ställa landets president Dilma Rousseff inför riksrätt. Trots motgången säger presidenten att hon tänker fortsätta kämpa in i det sista för att rentvå sig.

I måndags lyckades den brasilianska presidenten Dilma Rousseffs motståndare samla ihop de nödvändiga 342 rösterna i underhuset i nationalförsamlingen som krävdes för att ge grönt ljus till riksrätt för sin kontroversiella president, det skriver den norska affärstidningen Dagens Næringsliv. Oppositionen anklagar henne för att ha fuskat med statens räkenskaper för att dölja ekonomiska oegentligheter inför valkampanjen i 2014.

Många landsmän menar att Dilma Rousseff bär ansvaret för det ekonomiska kaos som har drabbat landet och för hennes roll i den stora korruptionsskandalen kring det statliga oljebolaget Petrobras. Själv kallar Dilma Rousseff processen för att ställa henne inför riksrätt för en ”coup d’etat” och hävdar att det inte finns några som helst bevis för att hon skulle ha gjort något olagligt.

Jag har styrkan, energin och modet. Jag låter mig inte knäckas, jag låter mig inte förlamas. Jag tänker fortsätta att kämpa och jag tänker fortsätta kämpa som jag har gjort hela mitt liv, sa Dilma Rousseff i en direktsänd presskonferens på tisdagen.

Under presskonferensen tog hon bland annat upp hennes egen överlevnadshistoria från tiden under militärdiktaturen på 1970-talet i Brasilien. Då blev Dilma Rousseff torterad av militären eftersom hon var medlem av en gerillagrupp.

Detta är inte början på slutet. Slaget har precis börjat. Den här kampen blir lång och minnesvärd, sa Dilma Rousseff.

Hon anklagar Brasiliens vice president Michel Temer för att vara en förrädare och pekar ut honom som den som har konspirerat mot henne uppger France24. Ifall Dilma Rousseff ställs inför riksrätt så kommer vice presidenten ta över styret av Brasilien. På måndagen pryddes brasilianska tidningar av löpsedlar där Michel Temer log medan han röstade i underhuset.

I mitten av maj förväntas senatorerna i den brasilianska kongressen rösta om processen mot Dilma Rousseff ska fortskrida genom att då stänga av henne från presidentämbetet upp till sex månader.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 20 april, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar