Turkiet ställer helt nya krav på migrationsöverenskommelse

Av | 20 november, 2017

Turkiet tillkännager i sista minuten inför dagens toppmöte i Bryssel hårdare krav för att ingå migrationsöverenskommelse med EU-länderna. Nu kräver Turkiet att ”one-by-one”-principen blir del av en tänkt avtal– för varje illegal invandrare som EU väljer att skicka tillbaka till Turkiet så ska EU ta emot en migrant från Turkiet.

För tio dagar sedan rapporterade Nya Dagbladet om den grekiske EU-kommissionärens utspel om att hela asylsystemet i Europa står på spel – om EU-ländernas ledare inte kommer fram till en lösning på migrantkrisen inför dagens toppmöte med Turkiet.

På måndagsmorgonen uttryckte experter tvivel om att EU-ledarna skulle kunna komma fram till en uppgörelse med Turkiet uppger den Bryssel-baserade webbtidningen POLITICO. Detta efter att både Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och Tysklands förbundskansler Angela Merkel anlänt till toppmötet i Bryssel med sista minuten-ändringar som nu riskerar att stjälpa migrationsöverenskommelsen som är tänkt att kontrollera flödet av migranter mellan Turkiet och EU.

Till mångas förvåning anlände Turkiets premiärminister till toppmötet i Bryssel med en kravlista på fler eftergifter från EUs sida i utbyte mot en migrationsöverenskommelse. Dessutom kräver Turkiet mer pengar från EU för att klara av att hantera migrantsituationen i landet samt garantier för att förhandlingarna om Turkiets EU-medlemskap ska fortskrida som planerat. Allra hårdaste kravet för EU-ländernas ledare att smälta är Turkiets ”one-by-one”-princip som innebär att för varje illegal invandrare som EU skickar tillbaka till Turkiet – så ska Turkiet kunna skicka iväg en migrant till EU-området. När Angela Merkel anlände till toppmötet på måndagsmorgonen meddelade hon att Tyskland motsätter sig en migrationsöverenskommelse som syftar till att stänga gränserna.

För alla länder, däribland Grekland, är inte stängda gränser ett alternativ,sa Angela Merkel när hon anlände till toppmötet i Bryssel.

Migrantkrisen i Europa har visat på problem mellan EUs medlemsstater att gemensamt ta ansvar i migrationsfrågor. Källor uppger för POLITICO att Turkiet presenterat fyra krav för en överenskommelse vid en middag på söndagskvällen hos den turkiske ambassadören i Bryssel – där ledarna för Tyskland och EUs ordförandeland Nederländerna deltog. I korthet kräver Turkiet följande:

– Turkiet kräver mer pengar förutom de redan överenskomna 3 miljarder Euro – varav 1 miljard Euro kommer från EU-budgeten och de resterande 2 miljarderna Euro kommer från EUs medlemsstater
– Turkiet kräver fullständig fri visa, utan begränsningar, för landets medborgare att resa till Europa
– Turkiet vill påskynda samtalen om landets EU-medlemskap
– Turkiet vill återuppta samtalen på nytt om frågan att Europa ska ha möjlighet att skicka tillbaka migranter till Turkiet – liksom att Turkiet ska ha möjlighet att skicka migranter till Europa

Hur EU-medlemsländernas ledare ställer sig till Turkiets skarpa förslag för att ingå en migrationsöverenskommelse är ännu inte känt.

Nya Dagbladet kommer att följa utvecklingen på toppmötet i Bryssel och regelbundet uppdatera artikeln.

UPPDATERING måndag:
Vid 22-tiden på måndagskvällen meddelades att toppmötet i Bryssel avbryts efter att man inte kunnat enas om Turkiets nya krav på 28 miljarder kronor extra – förutom de tre miljarder euro landet fått till stöd för syriska flyktingar i Turkiet.
Istället kommer en plan att utarbetas de närmaste dagarna som innehåller ett förslag på en migrationsöverenskommelse mellan EU och Turkiet rapporterar Aftonbladet.

UPPDATERING tisdag:
Efter EU-toppmötet meddelades på tisdagen att Europeiska rådet och Turkiet ska arbeta vidare med följande förslag inför EU-toppmötet 17-18 mars.

  1. Skicka tillbaka alla nya migranter som tar sig sjövägen från Turkiet till grekiska öar
  2. Flytta en syrier från Turkiet för bosättning inom EU för varje syrier som skickas tillbaka till Turkiet
  3. Jobba efter målsättningen att senast i juni i år avskaffa visumkravet för turkiska medborgare som reser till EU
  4. Skynda på utbetalningen av de tre miljarder euro som redan utlovats till Turkiet
  5. Förbereda nya förhandlingar om ett turkiskt EU-medlemskap
  6. Humanitärt samarbete för att syriska flyktingar ska kunna bo i säkra områden inne i Syrien

Källa: TT

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Nya Dagbladet 7 mars, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar