Domkyrkokuppen i Strängnäs – en 22-årig man åtalas

Av | 17 januari, 2019

En 22-årig man misstänks ha stulit dyrbara begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. Nu åtalas han för grov stöld och försök till grov stöld.

newsgram | Nynäshamn 17 januari 2019

En 22-årig man hemmahörande i Åkersberga har suttit häktad sedan september. Nu åtalas han vid Eskilstuna tingsrätt misstänkt för att ha stulit tre värdefulla begravningsregalier från Strängnäs domkyrka, rapporterar SVT. I förhör nekar mannen till brott. Ytterligare en person är misstänkt på den lägre misstankegraden, men åtalas inte.

Mitt på dagen stal två personer ovärderliga föremål från Strängnäs domkyrka i somras. Bilden visar polisens avspärrningar efter den spektakulära stölden. Foto: Pontus Stenberg / TT.

 

Det var den 31 juli förra året som två personer bröt sig in i en monter i Strängnäs domkyrka. De stal en begravningskrona och ett riksäpple som tillhört kung Karl IX och en krona som tillhört drottning Kristina den äldre. Tjuvarna flydde från Strängnäs i en båt. Enligt åklagaren Isabelle Bjursten har de stulna föremålen ännu inte hittats. Hon fortsätter utredningen och letandet efter de stulna regalierna.

Hopp ska man alltid ha. Jag hoppas att vårt arbete ger utdelning, sa Isabelle Bjursten till SVT.

Åklagarna arbetar utifrån olika teorier för att kunna ta reda på vad som har hänt med regalierna. Enligt åklagarna är det inte ens säkert att regalierna finns kvar i Sverige. Därför är regalierna efterlysta och svensk polis samarbetar med bland andra Interpol för att hitta dem.

Det går inte att utesluta att föremålen har lämnat Sverige. Det är en global operation, sa Filippo Bassini, gruppchef för polisens nationella operativa enhet med ansvar för artskydd och kulturarvsbrott, till SVT.

 

Intresset för den spektakulära domkyrkokuppen i Strängnäs har varit stort eftersom de stulna begravningsregalierna är en del av den svenska kulturskatten. Föremålen är viktiga pusselbitar för att förklara svensk historia.

Kungen och andra har frågat ”vad händer i Strängnäs” naturligtvis. Det här är stora och viktiga frågor, sa Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, till SVT.

Han fortsätter.

Jag har talat med alla jag möter om de känslor det här väcker hos mig. Jag känner hela spektrat från frustration, ilska, vrede, oro. Alla möjliga känslor. Just allra mest för att det här är en del av hela samhällets rottrådar som rivs upp när man stjäl något som vi alla äger tillsammans i någon mån, sa Johan Dalman.

Den 22-årige mannens DNA fanns på flera platser i domkyrkan och på en cykel som använts av gärningsmännen, uppger Expressen. Dessutom hittades blod från 22-åringen på en av spirorna.

De stulna begravningsregalierna från 1611 tillhörande kung Karl IX och drottning Kristina den äldre. Foto: Göran Schmidt, Livrustkammaren

 

Enligt åtalet är de tre föremålen värderade till 65 miljoner kronor och tillhör Strängnäs Domkyrkoförsamling med Aspö.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar