Domstolen: ”Ex-pojkvännen mördade 17-åriga Wilma”

Av | 17 juni, 2020

Enligt Uddevalla tingsrätt finns det övertygande bevisning som talar för att Wilma Anderssons ex-pojkvän mördade och styckade hennes kropp. Nu ska 23-åringen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning – om fyra veckor kommer domstolen fastställa om mannen ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

newsgram | Nynäshamn den 17 juni 2020

| WILMA-RÄTTEGÅNGEN | Uddevalla tingsrätt har kommit fram till att 17-åriga Wilma Anderssons ex-pojkvän är skyldig till både mord och brott mot griftefriden. Domstolen skriver i ett pressmeddelande på onsdagen att det finns övertygande bevisning för att mannen är skyldig till styckmordet på Wilma. Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan tingsrätten kan döma honom till antingen fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Wilma Andersson blev bara 17 år gammal. Foto: Privat/ Aftonbladet

Wilma Andersson försvann spårlöst från sin bostad i Uddevalla i november förra året. En stor sökinsats med tusentals frivilliga inleddes och hennes 23-årige ex-pojkvän greps och häktades kort efter försvinnandet. Två veckor efter försvinnandet meddelade polisen att man funnit en kroppsdel och kunde utesluta möjligheten att Wilma fortfarande var vid liv.

Den mordmisstänkte mannen har suttit frihetsberövad sedan gripandet och åtalades den 13 juni för mord och brott mot griftefriden, skriver Aftonbladet. Genom hela utredningen och rättegången har han hela tiden nekat till anklagelserna. Huvudförhandlingen avslutades i går, tisdag, och 23-åringen kommer nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning – denna förväntas ta fyra veckor – därefter kommer tingsrätten återuppta huvudförhandlingen i målet.

 

Enligt kammaråklagaren Jim Westerberg begicks mordet vid 18-tiden en dag i november. Flera grannar har hört bråk och skrik från lägenheten.

Högljudda, hjärtskärande kvinnoskrik, säger Jim Westerberg i sitt slutanförande på tisdagen i Uddevalla tingsrätt.

Han konstaterar.

Hon har dött av ett allvarligt, upprepat trubbigt våld.

Enligt åklagarna hittades blodspår som kommer från Wilma i lägenheten vilket talar för att hon hamnade på golvet när hon attackerades och därefter dödades. För att undanröja alla spår ska ex-pojkvännen först ha styckat och sedan fört bort kroppen.

Wilma Anderssons 23-årige ex-pojkvän är en kurdisk anhöriginvandrare. Han föddes 1997 i Sulaimaniya i Irak och kom som nioåring till Sverige, skriver Expressen. Pappan bodde redan i Sverige och ska ha rest till Irak för att hämta hit sonen. Föräldrarna var skilda och mamman valde att stanna kvar i Irak. 23-åringen blev svensk medborgare i 2014 vilket gör att han inte kan utvisas till hemlandet efter att ha avtjänat sitt straff i Sverige.

Det brutala mordet på 17-åriga Wilma har rört upp känslorna hos det svenska folket. Foto: Efterlyst/ TV3

Wilma Andersson växte upp på landet utanför Lysekil. Hon flyttade in hos sin storasyster i Uddevalla och blev en kort tid efter tillsammans med 23-åringen och flyttade då in hos honom. En familjemedlem har beskrivit Wilma som social och utåtriktad. Hon hoppade av gymnasiet och började istället jobba extra på en restaurant i Uddevalla. Hennes dröm var att få bli inredningsarkitekt. Parets relation beskrivs av bekanta som våldsamt. De hade gjort slut ett par gånger för att sedan bli ihop igen. Mannen ska ha varit kontrollerande och svartsjuk.

Åklagarna vill att 23-åringen ska dömas till livstids fängelse. Mannen kommer stanna kvar i häkte på grund av flyktrisk. Tingsrättens motivering att det finns övertygande bevisning mot Wilmas ex-pojkvän kan tolkas som att sannolikheten för en fällande dom är hög. Det tror åtminstone åklagaren.

Jag kan inte erinra mig något fall där rätten har uttryckt sig på det sättet, och sen friat en misstänkt, säger Jim Westerberg till SVT Nyheter Väst.

Dom kommer att meddelas när den rättspsykiatriska undersökningen har genomförts. Alltså om drygt fyra veckor.

Nu är frågan vad påföljden kommer att bli, säger Jim Westerberg.

Av Carl Gram

Lämna ett svar