TT:s nyhet om hatbrott mot Bubba – en tidningsanka

Av | 24 juni, 2020

Det senaste dygnet har svenska mediehus pumpat ut artiklar som gör gällande att Nascar-föraren Bubba Wallace utsattes för en rasistisk attack i helgen. För några timmar sedan meddelade FBI att det inte finns några som helst belägg för att någon begått ett hatbrott.

newsgram | Nynäshamn den 24 juni 2020

| ALL LIVES MATTER | Svenska mediehus har det senaste dygnet kablat ut artiklar om nyheten att den afroamerikanske Nascar-föraren Bubba Wallace utsattes för en rasistisk attack i helgen. En snabb sökning på nätet visar att Aftonbladet, Blekinge Läns Tidning, Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten, Norra Skåne, Omni, Skånska Dagbladet, Sydsvenskan, Ystads Allehanda, Västerviks-Tidningen snabbt hoppade på nyheten om ett hatbrott mot en afroamerikan i USA. Problemet är bara att svenska tidningsredaktioner torgfört en historia som nu visar sig vara ett praktexempel på Fake News.

Bubba Wallace (till höger) har blivit en kändis på kuppen. Foto: AFP/ Lehtikuva

 

FBI meddelade för några timmar sedan att hängsnaran som hittades i Nascar-föraren Bubba Wallaces garage funnits i garaget sedan åtminstone oktober 2019. Vid en presskonferens på tisdagskvällen (amerikansk tid, reds. anm.) sade Nascars högste chef Steve Phelps att FBI utesluter möjligheten att någon har begått ett så kallat hatbrott mot Bubba Wallace.

Härhemma har journalister på landets nyhetsredaktioner arbetat på högvarv för att skapa ett tårdrypande narrativ runt Bubba Wallace-händelsen till läsarna. Nu måste de börja fila på dementi-artiklar. Till exempel publicerade Ystads Allehanda sent på måndagskvällen en TT-artikel där det står att en snara hittades i Wallaces garage som upptäcktes när förarna kom tillbaka från söndagens lopp i Talladega, Alabama, som blivit inställd på grund av regn. TT poängterar i en mening i texten att Bubba Wallace är den enda svarta föraren i Nascarserien. Mellan raderna invaggas läsaren därmed i föreställningen att Bubba borde känna sig rädd för passiv aggressiv ”afrofobi” från de andra förarna. Därefter går TT vidare och citerar ett officiellt uttalande från Nascar som skriver i ett pressmeddelande att de är ”arga och chockerade” över händelsen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

På GP har sportjournalisten Fredrik Janlind fått fria händer. Han inleder dramatiskt med att berätta för läsaren att Bubba är den enda föraren i Nascar-serien som är svart. Sedan förklarar han att Bubba har prytt sin bil med texten ”Black Lives Matter” och gått omkring med en t-shirt med texten ”I can’t breathe” ända sedan George Floyd avled i ett polisingripande i Minneapolis. I texten behandlar GP-journalisten den 26-årige Bubba Wallace som ett litet barn. Det kommer till uttryck när Fredrik Janlind beskriver en manifestation där de andra förarna knuffar Bubba Wallaces bil över startlinjen varpå Bubba hoppar ut ur bilen för att ta en selfie med de övriga i bakgrunden. I loppet slutade Wallace på en medioker 14:e placering. I artiklarna upprepas vissa saker hela tiden. Bubba är ensam svart. Han är skakad av händelsen med snaran i garaget. Nascar har förbjudit sydstatsflaggan från alla lopp. Bubba backas upp av de övriga tävlande i loppet efter söndagens incident. Det är tydligt att händelsen ska vävas in som en del av Black Lives Matter-protesterna i USA.

 

Om svenska mediehus följt de pressetiska reglerna hade man förstås väntat med publicering tills dess att FBI var klar med sin utredning av Bubba Wallace-fallet. Tidningar som Aftonbladet, GP och Sydsvenskan publicerade artiklar som beskriver Bubba-händelsen på ett tårdrypande sätt för att trigga igång känslorna. Det stärker misstanken att de som äger mediehusen mest är intresserade av att styra opinionsbildning och skeenden i samhället. Inte förmedla en så sanningsenlig bild av verkligheten som möjligt.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar