Dubbelmordet i Herlev: En 24-årig invandrare överlämnad till Danmark

Av | 17 september, 2019

Sverige har överlämnat en 24-årig invandrare – som har svenskt medborgarskap – till Danmark. Mannen misstänks vara inblandad i dubbelmordet i Herlev i somras. Nu sitter fem personer, som alla har svenska medborgarskap, häktade i Danmark.

newsgram | Nynäshamn 17 september 2019

| AGENDA 2030 | Under ett stort säkerhetspådrag fördes en 24-årig man på tisdagseftermiddagen in i tingsrätten i Glostrup, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau. Mannen misstänks vara inblandad i dubbelmordet i Herlev i somras. Han greps den 30 augusti i norra Stockholm – gripandet genomfördes av Stockholmspolisens insatsstyrka tillsammans med polisens grupp i Stockholm Nord som särskilt arbetar mot det grova skjutvapenvåldet.

Spåren från dubbelmordet i Herlev leder vidare till den svenska sidan av Öresund. Allt började vid 18-tiden på tisdagskvällen den 25 juni. Då besköts ett sällskap i Herlev nordväst om Köpenhamn. De satt i en svenskregistrerad bil. Två av männen dödades av kulregnet medan en tredje man i sällskapet klarade sig och kunde lämna bilen oskadd.

Flera män öppnade eld mot ett sällskap som satt i en blå Renault – efteråt flydde de misstänkta gärningsmännen i en vit Audi. Foto: Ekstrabladet/ Privat foto

 

Gärningsmännen flydde i en Audi. Den hittades senare utbränd i Köpenhamnsförorten Nærum i Nordsjälland. I bilen fann dansk polis en automatkarbin av typen AK-47 och en pistol. De dödade männen – 21 respektive 23 år gamla – var svenska medborgare av utländsk härkomst. Enligt tabloiden Expressen kom männen från Stockholmsghettona Rinkeby och Tensta.

Den äldsta ska ha varit en ledargestalt i gänget ”Shottaz.” Det är ett gäng som har legat i konflikt med ett annat kriminellt gäng, som kallar sig för ”Dödspatrullen.” De här två kriminella nätverken består av personer som växt upp tillsammans – men efter ett rån i 2015 där en person blev skjuten och dödad splittrades gänget i två fraktioner.

Nu sitter fem män häktade misstänkta för inblandning i dubbelmordet i Herlev. Ingen är svensk – men alla fem har svenska medborgarskap. Sverige har överlämnat fyra av de misstänkta gärningsmännen till Danmark, medan en femte blev anhållen i Aarhus på Jylland en kort tid efter morden i Herlev.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar