Sprängattentat i centrala Lund – ung kvinna allvarligt skadad

Av | 14 september, 2019

En ung kvinna i 20-årsåldern skadades allvarligt av en explosion utanför en livsmedelsbutik i centrala Lund inatt. Polisen misstänker att sprängattentatet var riktat mot butiken – men butiksägaren förnekar att det skulle finnas någon hotbild.

newsgram | Nynäshamn 14 september 2019

| SVERIGEBILDEN | En kvinnlig universitetsstudent i 20-årsåldern skadades allvarligt efter en kraftig explosion i Lund natten mot lördagen. Många studenter var på väg hem – då hördes en explosion vid 02.30-tiden utanför livsmedelsbutiken Lunda Livs på Stora Södergatan i centrala Lund. Av allt att döma var kvinnan som skadades en oskyldigt förbipasserande.

Vår uppfattning är att det är mot den här butiken som sprängningen har riktats, sa Evelina Olsson, presstalesperson vid polisen i region syd, till Expressen.

I sociala medier luftas misstanken att det kan röra sig om att butiksägaren inte har betalat veckans ”skyddspengar” till organiserad brottslighet i Lund. Ägaren till livsmedelsbutiken förnekar dock att det skulle finnas en hotbild mot honom och hans affärsverksamhet.

Jag har ingen aning om vem som kan ligga bakom det och varför. Det finns inte någon hotbild mot mig. Om de ville komma åt mig hade de kommit hem till mig, inte sprängt min butik, sa butiksinnehavaren till Expressen.

Han fortsätter.

Jag har drivit butiken sedan januari. Det är en familjeverksamhet sedan fem år tillbaka som jag har tagit över.

 

En ung kvinnlig student skadades allvarligt, men inte livshotande, vid nattens sprängattentat utanför en livsmedelsbutik i centrala Lund Foto: Foto: Per Lärka

 

Boende i området är skakade och rädda efter nattens sprängning. Bastri Fetahu, 30, från Kosovo låg och sov i sin lägenhet i samma hus som livsmedelsbutiken. Han vaknade av explosionen. Huset skakade och fönsterrutorna krossades.

Jag är från Kosovo och det var krig fram tills jag var nio år. Så det var som att kastas tillbaka i tiden, sa Basri Fetahu till Aftonbladet.

I huset bredvid vaknade Julia, 24, av explosionen. Hela lägenheten skakade. Tavlorna hade åkt ner från väggarna. Hon väckte sin sambo och berättade att något allvarligt hänt.

Jag hörde en kvinna skrika jättehögt nere från gatan, sa hon till Aftonbladet.

Ett vittne uppger att en skadad kvinna som var blodig i ansiktet låg på gatan utanför livsmedelsbutiken. Den skadade kvinnan passerade platsen när explosionen ägde rum. Kvinnan fördes omedelbart till sjukhus. Region Skåne uppger att kvinnan är allvarligt skadad.

I skrivande stund finns det inga bekräftade uppgifter om att polisen har gripit någon person misstänkt för nattens sprängattentat i Lund.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar