En 59-årig man gripen – misstänkt för att ha vandaliserat 11-åriga Ebbas grav

Av | 10 april, 2019

En 59-årig polsk medborgare har gripits i Stockholm. Mannen misstänks för att ha skändat 11-åriga Ebbas gravplats vid ett flertal tillfällen. Mannen kunde gripas eftersom Polen utfärdade en europeisk arresteringsorder i fredags.

newsgram | Nynäshamn 10 april 2019

En 59-årig polsk medborgare har gripits – mannen misstänks ha skändat 11-åriga Ebbas grav vid upprepade tillfällen, rapporterar Aftonbladet. 11-åriga Ebba dödades i terrorattentatet på Drottninggatan i centrala Stockholm för två år sedan, den 7 april 2017.

Polisen har gripit en 59-årig man som misstänks ha vandaliserat Ebbas grav. Foto: Tony Lingefors/Epoch Times

 

Men nu uppger Polisen att man har gripit en 59-årig man som misstänks ligga bakom vandaliseringen av Ebbas gravplats. Han misstänks också för att ha utsatt personal i Adolf Fredriks kyrka för olaga hot. Polisen kunde gripa 59-åringen, som är polsk medborgare, tack vare att hans hemland Polen utfärdat en europeisk arresteringsorder eftersom mannen är dömd till fängelse i sitt hemland. I fredags utfärdades arresteringsordern och han greps i måndags.

Vi är många som nu känner lättnad över att vi äntligen kunde gripa den här mannen. Det han är misstänkt för har upprört många och han har tagit väldigt mycket av polisens tid och resurser i anspråk. Han har varit misstänkt för betydligt fler brott än de han nu står åtalad för, men dessvärre har vi fått lägga ned dem på grund av bevisproblem. Den europeiska arresteringsordern var den förutsättning vi behövde för att slutligen kunna gripa och frihetsberöva honom, säger Izla Masso, utredare vid grova brott i Stockholm city, i ett skriftligt pressmeddelande.

Åtal har sedan tidigare väckts mot mannen och ett datum fastställdes tidigare till 8 mars – men mannen, som är hemlös och saknar uppgiven adress i Sverige, dök aldrig upp på rättegången. Ett nytt datum fastställdes till 5 juni. Polisen har parallellt drivit en process via Schengensamarbetet för att få en europeisk arresteringsorder utfärdad.

 

Eftersom det finns ett pågående ärende i Sverige, kommer tingsrätten fatta beslut om huruvida huvudförhandling i det ärendet kan skyndas på och genomföras innan utvisningen verkställs.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar