EU-parlamentet röstar nej till omstridd copyright-lag

Av | 5 juli, 2018

EU-parlamentet röstade nej till kritiserad upphovsrättslag under torsdagen. Nu slipper techgiganter ta ansvar för brott mot upphovsrätten – i stället skickas EU-direktivet tillbaka till utskottet för att göras om.

(newsgramNynäshamn 5 juli 2018)

I flera veckors tid har internetaktivister kämpat mot ett nytt förslag om upphovsrätt på internet – under torsdagen röstade EU-parlamentet nej till förslaget rapporterar dansk public service, DR. Den omstridda copyright-lagstiftningen hade placerat ansvaret för brott mot upphovsrättigheterna hos plattformar såsom Facebook, Twitter och YouTube – och andra videodelningstjänster där materialet är tillgängligt.

Det nya upphovsrättsdirektivet var tänkt att skydda konstnärernas rättigheter på internet. Upphovsrättsfilter skulle placeras på sociala medier för att förhindra copyright-skyddat material från att spridas.

I Sverige har ett stort antal kompositörer och låtskrivare undertecknat ett så kallat ”kändisupprop” – dom vädjade förgäves till EU att skydda deras rättigheter i den digitala världen.

Upphovsrättsdirektivet har skapat livlig debatt på internet. Illustration: EDJNet – The European Data Journalism Network

Ett tag till kommer det alltså vara tillåtet och gratis att länka från en digital artikel till sociala medier, bloggar och andra platser på internet. Enligt Monique Goyens, chef för den europeiska konsumentorganisationen BEUC, menar att dagens beslut i EU-parlamentet är en viktig seger för att stoppa systematisk filtrering av internetinnehåll.

Lagstiftningsdebatten ska gå i en annan riktning omgående. Internet ska förbli en plats, där konsumenterna fritt kan dela egna kreationer, åsikter och idéer, sa hon till danska DR.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar