Tyskland slopar asylcenter – migranter kan avvisas direkt

Av | 5 juli, 2018

Sent på torsdagskvällen blev det känt att Tyskland skrinlägger planerna på att etablera asylcenter i en transitzon vid den tysk-österrikiska gränsen – i stället kommer tyskarna påskynda processen för att utvisa migranter som redan har registrerats i andra EU-länder.

(newsgramNynäshamn 5 juli 2018)

De tyska socialdemokraterna, SPD, som sitter i den tyska regeringen, har på torsdagen nått en migrationsöverenskommelse tillsammans med koalitionspartierna CDU och CSU rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Den stora nyheten handlar om att Tyskland slopar planerna på att etablera så kallade asylcenter i en transitzon vid den tysk-österrikiska gränsen.

Alla detaljer är inte kända – men migranter ska kunna avvisas direkt vid gränsen mellan Tyskland och Österrike uppger Sveriges Radio, SR. Men det är ännu oklart vilka migranter som berörs av den nya migrationsöverenskommelsen.

EU-länder samarbetar för att förhindra människosmuggling från Nordafrika till Europa. Foto: TAHA JAWASHI/AFP/Getty Images

De tyska regeringspartierna har enats om att skynda på processen att skicka tillbaka asylsökande som redan har registrerats i andra EU-länder – enligt nuvarande EU-regelverk. Tidigare på torsdagskvällen blev det känt att regeringsföreträdare för Tyskland och Österrike träffats i Wien. Detta för att komma överens om en fungerande migrationspolicy mellan länderna – nu när Tyskland skärper gränskontrollen vid den tysk-österrikiska gränsen.

Vi förstår som att Tyskland inte kommer att vidta några åtgärder på Österrikes bekostnad, sa Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz som är partiledare i det konservativa partiet ÖVP.

Han tillade.

Tyskland och Österrike har kommit överens om att arbeta tillsammans, liksom med Italien, för att få stopp på migranter som reser över Medelhavet.

Enligt Andrea Nahles, de tyska socialdemokraternas partiledare, innebär inte den nya migrationsöverenskommelsen att andra EU-länder kan komma att tvingas att ta emot migranter som inte hör hemma i Tyskland.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar