Eurovision Song Contest 2020 ställs in

Av | 19 mars, 2020

Årets upplaga av Eurovision Song Contest ställs in. Osäkerheten runt coronavirusets spridning och allt fler restriktioner gör att arrangörerna EBU inte vågar gå vidare som planerat med musiktävlingen som var tänkt att avhållas i mitten av maj i Rotterdam.

newsgramNynäshamn den 19 mars 2020

| SCHLAGERHISTORIA | Världens största musiktävling Eurovision Song Contest ställs in. Det beskedet lämnade arrangörerna European Broadcasting Union (EBU) på onsdagen. Tävlingens stora final skulle ha ägt rum den 16 maj i Rotterdam. Ett förbud mot folksamlingar större än 100 personer infördes i Nederländerna förra veckan, skriver Kulturnyheterna. Detta är ett sätt från myndigheternas sida att bromsa spridningen av coronainfluensan. Förbudet gäller månaden ut, men kan komma att förlängas. Då riskerar Eurovision Song Contest-evenemanget att drabbas.

Nederländernas Duncan Laurence vann Eurovision Song Contest 2019 med låten ”Arcade”. Foto: Thomas Hanses/EBU/SPT

Arrangörerna tvingades till sist fatta beslutet att ställa in hela arrangemanget.

Det är med stor beklagan vi måste meddela att Eurovision Song Contest 2020 i Rotterdam ställs in, säger Jon Ola Sand, Executive Supervisor på EBU.

EBU har undersökt olika alternativ för att kunna genomföra Eurovision Song Contest 2020 som planerat. Men coronavirusets spridning över landsgränser har gjort att allt fler restriktioner införts.

Vi beklagar situationen mycket. Men jag lovar att Eurovision Song Contest kommer tillbaka starkare än någonsin, säger Jon Ola Sand.

 

 

Sveriges delegationschef i Eurovision Song Contest, Christer Björkman, fick beskedet från EBU på onsdagseftermiddagen. Han tycker det är ett klokt beslut och känner medlidande för arrangörerna som har kämpat i snart ett års tid för att musiktävlingen ska gå av stapeln.

Jag minns själv vilken lycka det var när vi vann i Baku (Loreen med bidraget ”Euphoria”, reds. anm.) och skulle få arrangera Eurovision på hemmaplan. För dem som har hållit på med det här sedan de vann i maj är det en personlig katastrof att deras livsverk inte blir av, säger han till Kulturnyheterna.

Trion The Mamas skulle ha representerat Sverige med bidraget ”Move”. Värdlandet Nederländerna kommer få fortsätta hålla i arrangemanget som nu flyttas fram ett år i tiden, meddelar arrangörerna EBU.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar