General kan bli näste premiärminister i Israel

Av | 18 mars, 2020

Oppositionsledaren Benny Gantz har säkrat 61 mandat i Knesset och har därför fått i uppdrag av Israels president att bilda regering. Likudledaren Benjamin Netanyahus framtid ser däremot allt mer osäker ut – han åtalas för korruption i maj och riskerar nu att sluta sina dagar i fängelse.

newsgram | Nynäshamn den 18 mars 2020

| MAKTSKIFTE | Oppositionsledaren och den blåvita alliansens ledare Benny Gantz har fått i uppdrag av president Reuven Rivlin att bilda regering i Israel, skriver nyhetsbyrån AP. Eftersom Gantz stöds av 61 parlamentsledamöter jämfört med de 58 som Likudledaren Benjamin Netanyahu vann i parlamentsvalet i början av mars var presidenten tvungen enligt israelisk lag att ge den blåvita alliansens ledare uppdrag i första omgången att bilda regering.

Benny Gantz får nu en månads tid på sig för att sondera terrängen i Knesset – men efter det att presidenten offentliggjort sitt beslut på måndagen sa Gantz att han kommer göra det som krävs för att kunna bilda regering inom loppet av några dagar.

Benny Gantz, 60, kan bli ny premiärminister i Israel. Foto: Emmanuel Dunand/AFP/Getty Images

 

Netanyahus utmanare Benny Gantz har lyckats med konststycket att bryta dödläget i israelisk politik genom att söka stöd från både Förenade arablistan och Yisrael Beiteinu som representerar sekulära rysktalande israeler. I rena siffror skiljer det endast tre mandat mellan blocken i Knesset. Medan Likudledaren Benjamin Netanyahus koalition lyckats samla ihop 58 mandat har rivalen Gantzs blåvita allians stöd av 61 av Knessets 120 parlamentsledamöter. En av parlamentsledamöterna har avstått från att ge sitt stöd till endera Netanyahu eller Gantz.

 

Ett maktskifte i Israel skulle markera Benjamin Netanyahus sorti från världspolitiken. Han har varit Israels premiärminister i två omgångar om totalt 14 år. Hans politiska framtid är osäker eftersom han är korruptionsanklagad och misstänks ha tagit emot mutor från en miljardär, men på grund av coronainfluensans spridning till Israel har rättegången som skulle börjat den här veckan skjutits upp till maj.

Förutom problem på hemmaplan riskerar dessutom Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att längre fram ställas till svars inför den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag misstänkt för krigsbrott i palestinska territorier. ICC-åklagaren Fatou Bensouda leder nämligen en utredning som rör Israels förehavanden i bland annat Gazakriget 2014 då 2 251 palestinier och 73 israeler dog under loppet av en månad. Bensouda menar att det finns ”rimlig grund att anta” att den israeliska armén (IDF) gjorde sig skyldig till krigsbrott gällande åtminstone tre händelser sommaren 2014.

Enligt Fatou Bensouda finns det även ”rimlig grund att anta” att medlemmar av Hamas och att andra väpnade palestinska grupper gjort sig skyldiga till krigsbrott genom att använda civila som måltavla. I början av 1980-talet finansierade den israeliska regeringen Hamas som del av en ”söndra och härska”-strategi. Detta för att splittra det palestinska folket och därmed förhindra en fredlig lösning på Palestinafrågan. För att värja sig mot ICC-åklagarens anklagelser har Benjamin Netanyahu viftat med antisemit-kortet – hittills är det endast en handfull länder som ställt sig på hans sida.

I utländsk media har man i flera års tid öppet beskrivit Israels relation till militanta jihadister i Mellanöstern. När de saudisk-israeliska proxyarméerna var på väg att kollapsa i Syrien år 2017 avbröt Benjamin Netanyahu Rysslands president Vladimir Putins sommarferie i kurorten Sotji. I en essä beskriver den brittiske ex-diplomaten Alastair Crooke hur Netanyahu ska ha hotat Putin med att bomba presidentpalatset i Damaskus och störa Astanaprocessen – vars syfte var att uppnå vapenvila i Syrien – om Iran fortsatte expandera dess militära närvaro i grannlandet.

Benny Gantz har en framgångsrik karriär bakom sig som militär. Han är general och var Israels överbefälhavare åren 2011-2015. Han grundade partiet Blåvitt för drygt ett år sedan med målet att få bort Benjamin Netanyahu från posten som premiärminister. Benny Gantz mamma Malka Gantz (hette då Weiss i efternamn, reds. anm.) transporterades med hjälp av de Vita bussarna från Tyskland till Sverige endast 17 år gammal i andra världskrigets slutskede 1945.

 

Efter att ha återhämtat sig klev hon ombord 1947 på ett fartyg i Trelleborgs hamn som förde henne, och andra judiska invandrare, till det dåvarande brittiska mandatet Palestina, skriver Expressen. När båten gjorde ett stopp i Italien för att plocka upp fler judar träffade hon sin blivande man Nachum Gantz som kom från Rumänien. Benny Gantz växte upp med tre syskon och föräldrarna i ett ”svenskhus”. Svenska Israelhjälpen finansierade bland annat 70 trähus som byggdes i den lilla byn Kfar Achim i södra Israel där familjen Gantz bodde.

Vår mamma Malka räddades till Sverige från det tyska koncentrationslägret Bergen-Belsen 1945. Hon var 17 år och helt utmärglad. Sverige gjorde allt för henne och gav henne livet tillbaka, säger Ilana Yogev, syster till Benny Gantz, till Expressen.

Systern fortsätter.

Mamma brukade säga att man alltid kan välja att göra det man tror på. Andra länder kunde ha gjort en insats, men det var Sverige som gjorde det. Vi har alltid varit tacksamma.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar