Färre än hälften av de asylsökande hälsotestas

Av | 19 november, 2017

Dispatch International kan avslöja att inte ens hälften av de asylsökande genomgår hälsoundersökning när de kommer till Sverige. 11 september informerade Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, riksdagen om läget. Deras enkätundersökning visar att andelen hälsoundersökta till och med minskar, från 54 procent 2011 till 46 procent 2012.

Problemen med hälsoundersökningarna för asylsökande beror på bristande kommunikation mellan Migrationsverket och landstingen, säger Anders Tegnell på Smittskyddsinstitutet.

I mitten av september anlände 92 flyktingar, framförallt från Syrien, i en buss till det lilla samhället Mellansel i Örnsköldsviks kommun. Den stora gruppen flyktingar innebar en befolkningstillväxt på 12 procent från drygt 800 till 900 invånare i Mellansel.

Några veckor senare upptäcktes en förorening i en vattenreservoar i Mellansel och ortsborna uppmanades att koka dricksvattnet som kunde vara förorenat. Prover på dricksvattnet skickades till analys för att utreda orsaken till föroreningen.

Vi har dock inte testat dricksvattnet i Mellansel för polio, säger Manuela Lopez, chef för Kommun-lab i Örnsköldsvik.

Södertälje tar emot flest syrier. Staden har redan den största syriska enklaven i landet, vilket bland annat fört med sig att olika syriska klaner kontrollerat brottsligheten i staden. Rån, skottlossningar och kallblodiga avrättningar på öppen gata har blivit vardag för de luttrade Södertäljeborna men det finns också stora problem med trångboddhet och bostadsbrist för invandrarna. En trångboddhet som kan skynda på polioepidemier i invandrartäta stadsdelar som Hovsjö och Ronna.

Boel Godner, socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen i Södertälje, säger i en intervju med Sveriges Radio att hon räknar med att omkring tio procent av alla asylsökande från Syrien kommer att flytta till Södertälje.

Trots att SKL har varnat riksdagen om att landets hälso- och sjukvård inte förmår möta anstormningen av asylsökande och flyktingar från utomeuropeiska länder, vägrar riksdagspolitikerna att upphäva Migrationsverkets beslut om permanent uppehållstillstånd till alla syrier som når den svenska gränsen.

Frågan är vem som får skulden om Sverige drabbas av ett allvarligt polioutbrott, som sedan sprider sig till våra nordiska grannländer?

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 30 oktober, 2013.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar