FBI inleder granskning av Smollett-fallet – vill ta reda på om allt gått rätt till

Av | 28 mars, 2019

Åklagarmyndighetens överraskande beslut att lägga ner samtliga åtalspunkter mot Jussie Smollet har väckt starka reaktioner i USA. Nu cirkulerar uppgifter i amerikansk media om att FBI inleder en granskning för att ta reda på om allt verkligen har gått rätt till i Smollett-fallet.

newsgram | Nynäshamn 28 mars 2019

Historien om den amerikanske skådespelaren Jussie Smolletts anklagelser om ett hatbrottsöverfall i Chicago med homofobiska och rasistiska förtecken har tagit en ny vändning. Flera källor uppger nu att FBI tänker granska omständigheterna som ledde till att åklagarmyndigheten i Cook County i delstaten Illinois lägger ner åtalet mot Empire-skådespelaren Jussie Smollett, uppger ABC News. Besvärande uppgifter om förundersökningen har redan kommit upp till ytan.

 

I en tv-intervju går Rahm Emanuel, borgmästare i staden Chicago, ut och säger att alla bevis som polisen samlat in mot tv-stjärnan borde offentliggöras.

Han säger att han är oskyldig och hans ord är inte sanna. De måste få ihop sin historia nu. Det här får oss alla att se löjliga ut, sa Rahm Emanuel, till ABC News nyhetsankare George Stephanopoulos i programmet ”Good morning America.”

Chicagoborgmästaren Rahm Emanuel fördömde på onsdagen åklagarnas beslut att lägga ner åtalet mot Smollet och kräver att alla bevis som polisen samlat in mot tv-stjärnan borde offentliggöras.

Han menar också att det är orimligt att åklagarna lägger ner åtalet med hänvisning till att Jussie Smollett redan har förlorat borgenssumman på motsvarande 100 000 kronor och avtjänat två dagars samhällstjänstgöring hos Rainbow PUSH Coalition – en icke-vinstdrivande organisation i Chicago grundad av demokraten och pastorn Jesse Jackson.

Låt oss gå till botten med det här. Låt oss ta reda på vad som hänt. Särskilt i en stad som inte bara omfamnade honom som skådespelare, men ännu viktigare är värderingarna av att oavsett vem du är, oavsett vem du älskar, oavsett din bakgrund, har du ett hem här, sa Chicagoborgmästaren Rahm Emanuel.

Han fortsätter.

Han tog allt det här, vände uppochner på allt, och försökte dra egen vinning på det som hänt. Faktum är att han har gått omkring utan att visa ångerkänsla, utan samvetskval, och faktum är också att åklagaren säger att han faktiskt är skyldig till det här påhittet, och då går han runt och säger: ”Nej, jag är oskyldig.”

Åklagaren Joe Magats sa på tisdagen att det var han som fattade beslutet att lägga ner samtliga åtalspunkter mot tv-stjärnan. Magats förklarade att han tagit hänsyn till Smolletts fläckfria förflutna och att anklagelserna var försumbara förbrytelser som han betraktar som låg nivå-brott.

TV-stjärnan Jussie Smolletts presskonferens tidigare i veckan har retat upp många. Foto: AP

 

När det blev känt att åklagaren Kimberly Foxx haft skriftlig kontakt med Tina Tchen och en anhörig till Jussie Smollet överlämnade hon ärendet till kollegan Joe Magats på åklagarmyndigheten i Cook County i delstaten Illinois. Tina Tchen är en känd advokat från Chicago och har tidigare arbetat som Chief of Staff hos Michelle Obama i Vita huset. Numera arbetar Tchen på den skandalomsusade lobbyorganisationen SPLC.

 

Nu slår Kimberly Foxx tillbaka mot all kritik om att tv-stjärnan har åkt i en gräddfil igenom rättsväsendet. Enligt henne är det fullt tillåtet att hantera Smolletts fall som låg nivå-brott genom ett så kallat alternativt åtalsprogram. De senaste två åren har 5,700 andra som åtalats för låg nivå-brott också fått samma möjlighet. I en intervju med tv-bolaget ABC News säger Kimberly Foxx att hennes åklagarkontor hellre lägger resurserna på att åtala våldsamma brottslingar än låg nivå-fall som Smolletts.

I en annan intervju med ABC-kanalen WLS-TV säger Foxx att Jussie Smollett förvisso inte dömts av en domstol. Men det betyder inte alls att han är oskyldig.

Jag menar att det här åklagarkontoret, baserat på åtalsbeslutet, anser att han är skyldig, sa Kimberly Foxx.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar