Facebook förbjuder inlägg som hyllar ”vit nationalism” & ”vit separatism”

Av | 28 mars, 2019

Nu inför Facebook nya användarregler som innebär att man kommer bannlysa inlägg som hyllar vit nationalism eller separatism. De nya reglerna kommer gälla på Facebook och Instagram nästa vecka.

newsgram | Nynäshamn 28 mars 2019

IT-jätten Facebook införde tidigare i veckan en ny policy som innebär att man hädanefter kommer bannlysa allt stöd för vit nationalism och vit separatism på sin plattform. Facebook kommer också omdirigera användare som försöker publicera inlägg som ger stöd för dessa rörelser till den icke-vinstdrivande organisationen ”Life After Hate” som hjälper människor att lämna hatgrupper, rapporterar nättidningen Motherboard. Den nya policyn kommer införas officiellt nästa vecka på både Facebook och Instagram.

Vänsterliberaler använder en identitetspolitisk teorimodell som utgår från axiomet att svarta diskrimineras av vita samtidigt som bruna ges offerrollen i matrixen. Varför är det tillåtet att bunta ihop vita och svarta i kollektiva grupper för att generalisera medan det är hatbrott att göra detsamma med bruna? Foto: THE VARSITY/TOM YUN

 

Beslutet fattades formellt på Facebooks Content Standards Forum i tisdags – en sammankomst, som inkluderar representanter från en rad olika Facebookavdelningar. De träffas för att diskutera och införa nya regler för modering av innehåll.

Sheryl Sandberg – Chief Operating Officer (COO) på Facebook – ska ha varit inblandad i utformningen av företagets nya policyregler. De nya reglerna jämställer ”vit nationalism” och ”vit separatism” med terrorism.

Vi har haft diskussioner med mer än 20 medlemmar från civilsamhället, akademin, i några fall var det civila rättighetersorganisationer, experter i rasrelationer från hela världen, sa Brian Fishman, policychef för kontraterrorism på Facebook, till Motherboard.

Han fortsätter.

Vi kom fram till att överlappningen mellan vit nationalism, (vit) separatism, och vit makt är så omfattande att vi inte kan göra någon skillnad mellan dem. Och det beror på att språket och retoriken som används och den ideologi som den representerar i viss utsträckning överlappar varandra så det inte går att göra någon meningsfull skillnad.

Rent konkret innebär beslutet att Facebook kommer förbjuda inlägg som hyllar, stöder, eller representerar vit nationalism eller separatism.

Fraser som ”Jag är en stolt vit nationalist” och ”invandring sliter sönder det här landet; vit nationalism är det enda svaret” kommer nu förbjudas. Däremot kommer inte indirekta och kodade uttryck för vit nationalism och vit separatism förbjudas i första omgången då företagets AI-robotar och personal som granskar användarnas inlägg har svårare för att upptäcka och radera sådant innehåll.

 

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar