FN: ”Kvinnor i Syrien utnyttjas sexuellt i utbyte mot hjälp”

Av | 22 mars, 2018

En FN-rapport avslöjar att flickor och kvinnor i Syrien har blivit sexuellt utnyttjade av manliga biståndsarbetare. Läget i det krigsplågade landet är så pass allvarligt att FN-rapportörerna har myntat ett nytt begrepp för att bättre kunna beskriva syriska kvinnors situation – ”överlevnadssex”.

[newsgramNynäshamn 22 mars 2018]

Unga flickor och kvinnor tvingas till sex av manliga biståndsarbetare som delar ut nödhjälp åt FN och andra internationella hjälporganisationer i Syrien avslöjar en nyligen publicerad FN-rapport. Särskilt utsatta är kvinnor som på olika sätt har förlorat sina män i kriget. Gruppen ensamma kvinnor utan manliga beskyddare kan tvingas ingå kortvariga äktenskap med män för att få matransoner. Andra flickor och kvinnor tvingas till sex i utbyte mot skjuts eller annan hjälp. Allt för att överleva i krigets Syrien.

FN-rapporten har utarbetats av FNs befolkningsfond, UNFPA, som har huvudansvar inom FN-systemet för insatser mot könsbaserat våld och för tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i humanitära situationer. Ett led i UNFPAs humanitära arbete är den numera internationellt omskrivna FN-rapporten som belyser könsbaserat våld, GBV, i Syrien såsom barnäktenskap, sexuellt våld och våld i hemmet. Allra mest utsatta är flickor och kvinnor, som saknar manliga beskyddare. Männen kan vara ute i strid, ha dött eller begett sig vidare till Europa – för att därifrån begära familjeåterförening på europeisk jord. Oavsett familjesituation är unga flickor mest utsatta. För att klara sig isoleras flickorna ofta i hemmet, då de inte kan röra sig fritt utan sällskap av manliga beskyddare utanför hemmet.

Forced marriage of a young girl to her cousin at a certain age existed before the crisis, but this practice has increased during the crisis because of the need to seek protection, the lack of men, the worsening economic situation, or because the girls are exploited, or threatened at gunpoint. (GBV-expert om situationen i Syrien)

När varningssignalerna kom för tre år sedan om att kvinnor i Syrien utnyttjades sexuellt i utbyte mot gentjänster ignorerades detta av FN och andra biståndsorganisationer. Situationen är fortfarande alarmerande för kvinnor i de södra delarna av Syrien.

Jag kommer ihåg en kvinna som stod och grät i rummet och hon var väldigt upprörd över det som hon hade upplevt. Kvinnor och barn behöver skyddas när de försöker få mat, tvål och basala förnödenheter för att överleva. Det sista du behöver är en man som du förväntas lita på och som du förväntas få hjälp utav, som då frågar om du vill ha sex med honom och som håller tillbaka hjälpen till dig, sa Danielle Spencer, brittisk biståndsarbetare, till BBC.

Hon fortsätter.

Sexuellt utnyttjande och övergrepp mot kvinnor och barn har ignorerats. Det har varit känt och ignorerats de senaste sju åren. FN och biståndssystemet har intagit en hållning där kvinnors kroppar offras. Någonstans på vägen har ett beslut fattats att det är OK att kvinnors kroppar fortsätter att användas, missbrukas och kränkas för att bistånd ska kunna levereras till en större grupp människor.

Manliga biståndsarbetare ber om sexuella tjänster av flickor och kvinnor i utbyte mot hjälp i Syrien. Foto: Odd Andersen, AFP

Läget har blivit så pass allvarligt att kvinnorna inte längre vågar uppsöka distributionscenter för nödhjälp av rädsla för att trakasseras eller bli utsatta för övergrepp. En genomgång av rapporten visar att könsbalansen mellan män och kvinnor skiftar mellan provinserna i Syrien.

Jag vet att det är svårt att vara ensam kvinna i Syrien. Jag vet också att det så klart blir tufft när männen har dött eller är ute och strider så blir kvinnorna väldigt utsatta, säger Stina Högbladh, forskningssamordnare vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, till newsgram.

I Syrien finns det 14 provinser, varav nio har ett kvinnoöverskott. Det går inte att generalisera för att ge några entydiga svar. Men de fem provinser – som alltså har ett mansöverskott – ligger alla i de västra delarna av Syrien mot Medelhavet eller gränsen till Turkiet. De övriga nio provinserna med kvinnoöverskott ligger utspridda i det krigssargade landet.

Hur ser könsbalansen ut i Syrien?

Jag antar att det skiljer sig åt från flyktingläger till flyktingläger och olika delar av landet. Om man har flytt till Jordanien eller Irak, säger Stina Högbladh.

FN-rapporten avslöjar att flickor och kvinnor kan få hjälp om hela familjen får tillgång till nödhjälpen som delas ut vid distributionsplatserna – medan flickor och kvinnor utan manliga beskyddare får nöja sig med hjälp vid sidan om. Distributionsplatserna för nödhjälp betraktas ofta som osäkra platser som helt domineras av män.

For girls there is no freedom of movement. There is no longer a safe place. (Kvinna från Badama-distriktet i provinsen Idleb, som ligger i nordvästra delarna av Syrien)

En tillbakablick på kriget i Syrien visar att allt började redan 2011 när den arabiska våren utbröt i Tunisien. För att därefter spridas likt en löpeld genom Nordafrika till Mellanöstern.

Människor reste sig. Det var framförallt en sekulär opposition som ville störta regimen eller ville att Assad (red. Bashar Al-Assad) skulle avgå för att ha val. Demonstrationer spreds i hela landet. Men Assad valde att slå ner demonstrationerna med våld, säger Stina Högbladh.

Situationen kom att förvärras av att rebeller reste till Syrien från länder såsom Libyen, Iran och Sverige.

Under den perioden, i den kontexten, växte också FSA (red. Free Syrian Armée) och Al-Nusra fram. Alltså den här våldsamma oppositionen. Från början växte den sekulära och islamistiska oppositionen fram parallellt helt enkelt, säger Stina Högbladh.

I FN-rapporten beskriver folk hur de tvekar att uppsöka distributionsplatser med folksamlingar på vissa håll eftersom dessa ofta utsätts för luftbombningar.

Det var strider och bomber överallt. Det fanns inte de här provinserna där det var fredligt. Det var strider i både städerna och i byarna och på landsbygden och i öknen. Det var strider även i öknen där det inte fanns någonting, säger Stina Högbladh.

Hon tillägger.

Det fanns uppemot 1 000 olika rebellgrupper. Eftersom de har varit så många har de funnits överallt. Alla de här har väl haft olika idéer om hur de ska gömma sig. Eller så har de kanske bara velat skydda sin by mot regimen eller andra rebellgrupper.

När flickor och kvinnor kommer till distributionsplatserna för nödhjälp löper de risken att utnyttjas sexuellt av manliga biståndsarbetare. För att kunna leva ett någorlunda normalt liv tvingas flickor och kvinnor i Syrien utveckla överlevnadsstrategier för att därmed minska risken för att bli utsatta för könsbaserat våld. I FN-rapporten talas det om att rörelsefriheten minskas, tvång på att klä sig annorlunda eller uppträda underkastat gentemot män. Rapportförfattarna myntar ett nytt begrepp; ”överlevnadssex”.

Any lady suffering such a case would not speak, due to being afraid from her family in the first place. If a woman suffers even a simple kind of sexual harassment she would not speak of it as society does not accept it. (Kvinna från Dar’a-distriktet I Dar’a-provinsen i Syrien)

I stora delar av Syrien råder numera ett kvinnoöverskott i ett land där manliga beskyddare är avgörande för att kvinnornas rättigheter inte ska inskränkas.

Sedan 2011 har miljoner syrier dödats, skadats eller flytt för sina liv i Syrien. Men på sistone hoppet väckts i det plågade landet. För nu arbetar USA, Ryssland och Turkiet tillsammans med Syrien för att fred ska råda i landet. Detta har gjort att hela den geopolitiska spelplanen i Mellanöstern har ritats om. Plötsligt talar man om fred i Syrien.

Vad kan man lära sig av det som hände i Syrien?

Det har varit ett problem i Syrien att andra länder har lagt sig i konflikten. När fler länder blandar sig i får man räkna med ett längre och blodigare krig, säger Stina Högbladh.

Hon avrundar.

Vi borde ha satt in förhandlingar tidigare. Går man tillbaka till början av konflikten så hade förhandling varit ett alternativ.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar