Förenade Arabemiraten återöppnar sin ambassad i Damaskus

Av | 9 november, 2018

Gulfstaten Förenade Arabemiraten planerar att återöppna landets ambassad i Syriens huvudstad Damaskus inom de närmaste två veckorna. Samtidigt kommer uppgifter om att Syrien, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien är på väg att skapa en allians – detta för att tillsammans bekämpa Muslimska brödraskapet.

newsgram | Nynäshamn 9 november 2018

I regionala medier i Mellanöstern cirkulerar uppgifter om att Förenade Arabemiraten planerar att återöppna sin ambassad i Syriens huvudstad Damaskus – detta efter att ambassaden har varit stängd i sex år rapporterar den amerikanska finansbloggen ZeroHedge. Detta ses som ett genombrott i Syriens relationer med Gulfstaterna. Samtliga stängde igen sina syriska ambassader 2012.

 

Tidigare har Gulfstaternas officiella policy varit att det behövs regimskifte i Syrien – framförallt Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar har drivit den linjen. Nu ser det ut som att Gulfstaterna är på väg att ompröva denna policy. Förbättras ländernas relationer innebär detta att länder såsom Förenade Arabemiraten kan vara med och hjälpa till finansiellt med kostsamma återuppbyggnadsprojekt i Syrien – även om USA skulle försöka blockera sådan hjälp.

Förenade Arabemiratens ambassad i Damaskus, Syrien. Foto: ZeroHedge

 

Enligt Al-Masdar News har Abu Dhabi (Förenade Arabemiratens huvudstad, reds. anm) beordrat att landets syriska ambassad ska iordningställas helt och hållet – detta för att ambassaden ska kunna återöppnas inom de närmaste två veckorna. En sådan omsvängning skulle signalera att Förenade Arabemiraten står redo att erkänna Bashar al-Assad som legitim ledare av Syrien – nu när han är på väg att vinna i det internationella proxykrig som har pågått sedan 2011. Fler länder står på tur att återuppta relationerna med den syriska regeringen.

Bahrain, Kuwait, Egypt and Jordan are reopening relations with the Syrian government. This suggests that they are not fighting ”Sunnis,” but extremists that they seem to consider common enemies. No longer Sunni vs Shia – but Conservative vs Radical. Or Governments vs insurgents.

Joshua Landis – Twitter 7 november 2018

 

 

Många geopolitiska analytiker menar att Förenade Arabemiratens beslut att återöppna ambassaden i Damaskus kan få stor betydelse för utvecklingen i Mellanöstern.

I Syrien ser vi att saker förändras snabbt. Titta på Förenade Arabemiraten? De förbereder sig på att återöppna ambassaden i Damaskus efter att den har varit stängd i sex års tid. Det här är väldigt intressant. För nu kan du se andra länder göra likadant. Saudiarabien och Qatar vill också återöppna sina ambassader i Damaskus. De vill återuppta diplomatiska samtal med den syriska regeringen. Men det här kommer inte gå på några månader. Men Abu Dhabi (Förenade Arabemiratens huvudstad, reds. anm) har beordrat att ambassaden i Syrien ska renoveras så den kan återöppnas inom två veckor, säger Dave, programledare på X22 Report.

Han fortsätter.

Allt går mycket snabbare än vad vi någonsin har sett förut. Så, vad det egentligen betyder, är att de här länderna i Mellanöstern har fattat att de har kommit till världens ände i Syrien. De tänker att vi kan lika gärna samarbeta med regeringen.

Han är frågande till några saker.

Frågan är varför amerikanska trupper är kvar? Varför finns koalitionsstyrkorna fortfarande kvar? Det finns absolut ingen anledning. Allt det här kommer få ett slut, konstaterar X22 Reports programledare Dave.

Samtidigt kommer uppgifter om att tusentals FSA-soldater (Free Syrian Army, FSA, är en grupp som stöds av Förenade Arabemiraten, reds. anm) i centrala och södra Syrien har anslutit sig till försoningsprocessen enligt Global Research. Syrienexperten Ehsani – analytiker på bloggen Syria Comment liksom Joshua Landis – skriver på Twitter att Syrien, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien är på väg att forma en allians för att bekämpa Muslimska brödraskapet.

Det är en rörelse som stöds av Qatar och Turkiet. I dagarna har ledarskribenten Per Gudmundson, Svenska Dagbladet, kommit med avslöjandet att Socialdemokraterna kan ha infiltrerats av den svenska grenen av Muslimska brödraskapet.

 

 

I nuläget ser det ut som att Syriens nära allierade Iran kan vara det land som kan komma att påverkas allra mest av alla turer där gamla allianser byts ut mot nya. Enligt ZeroHedge utövar Trumpadministrationen påtryckningar mot Saudiarabien för att få slut på kriget i Jemen. Men närmandet mellan Förenade Arabemiraten, Saudiarabien och Syrien innebär att alla pengar som i dag ödslas på krig i Mellanöstern, i stället kan användas för att stabilisera Syrien.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar