Försvarspolitikern Jeff Ahl lämnar SD – ansluter sig till Alternativ för Sverige

Av | 27 mars, 2018

Det nystartade partiet Alternativ för Sverige presenterar nu sin andra riksdagsledamot. Internt missnöje mot SDs toppstyrning och en rad svikna vallöften gentemot väljarna anges som skäl till partibytet. – ”SD är bortom all räddning”, förklarar Jeff Ahl.

[newsgramNynäshamn 27 mars 2018]

Norrlänningen Jeff Ahl, 31 år, lämnar Sverigedemokraterna och ansluter sig till det nystartade partiet Alternativ för Sverige, AfS. Det beskedet lämnade Jeff Ahl under en presskonferens i riksdagen på tisdagen rapporterar det statliga tv-bolaget SVT. AfS fördubblar nu sitt riksdagsmandat. Från en till två riksdagsledamöter.

Vi gick till val på att vi skulle kasta ut riskkapitalisterna, många av dem utländska, ur välfärden. Men sedan har det i stället sprungit runt riskkapitalister i våra korridorer som fått påverka partiets inriktning. Jag köper inte det, sa Jeff Ahl till tabloiden Aftonbladet.

Han tillägger.

Om man lovar väljarna någonting så står man för det. Upplever jag att partiet inte står för det väljarna gav oss mandat för då ser jag ingen anledning att stanna kvar.

Det Jeff Ahl troligen syftar på är näringslivets uppvaktning av ledande SD-företrädare för att kunna påverka Sverigedemokraternas näringspolitik. Enligt den Bonnierägda tabloiden Expressen har lobbyister från näringslivet tidigare bjudit SD-ledamöter på middagar på lyxkrogar – i utbyte mot att delta i författandet av SDs lagförslag. Några organisationer är Almega, Bemanningsföretagen och Svenskt Näringsliv – men också lobbyister från globala företag.

Det är en del i den politiska vardagen, sa SD-riksdagsledamoten Josef Fransson, som lät en lobbyist skriva delar av Sverigedemokraternas jaktpolitiska motion.

Vem av Jimmie Åkesson eller Gustav Kasselstrand förmår bäst att tillämpa Niccolo Machiavellis principer om statsmannakonst i en digital tidsålder? Foto: Wikipedia Konstnär Santi di Tito

En svekdebatt uppstod när SD svängde i frågan om vinster i välfärden. En konkret positionsförändring efter idog lobbyverksamhet från näringslivslobbyister.

Vi är tredje största parti. Vi är också vågmästare. Då vill de försäkra sig om att vi åtminstone har blivit informerade om deras ståndpunkter och får den information som de tycker är relevant. För mig är det värdefullt, sa Oscar Sjöstedt, SDs ekonomisk-politiske talesman, till Expressen.

Under dagens presskonferens förklarar Jeff Ahl skälen till att lämna SD och hoppa över till Gustav Kasselstrands nystartade parti.

Jag valde redan i januari att inte återväljas, bland annat för det planerade sveket där man bland annat kommer att ligga platt för Moderaterna. Sverigedemokraterna är bortom all räddning, sa Jeff Ahl på presskonferensen.

Det är ett ganska litet parti och nystartade partier kommer sällan in i riksdagen direkt. Hur ser du på det?

Jag tror MP och KD kommer att ha det svårare att komma in, sa Jeff Ahl till Expressen.

Tror du fler kommer att göra som du och byta parti?

Jag har ingen aning. Men det kokar både i riksdagsgruppen och ute i föreningen, sa Jeff Ahl till Expressen.

Han har främst varit aktiv inom försvarspolitiken i riksdagen och har öppet luftat sitt missnöje med att SD förra året valde att klubba igenom Natos värdlandsavtal i riksdagen. Ett beslut som innebär att Nato numera kan attackera Ryssland från svenskt territorium.

Tidigare har östgöten och riksdagsledamoten Olle Felten bytt från Sverigedemokraterna till Alternativ för Sverige.

Jag och Jeff har haft samtal i flera veckors tid och det känns fantastiskt bra att vi nu gemensamt kommit fram till det här beslutet. Jag känner Jeff som en riktig idealist som sätter Sveriges väl framför personlig vinning, sa Gustav Kasselstrand, partiledare för Alternativ för Sverige, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar