Socialdemokraten Widar Andersson: ”SD hade rätt i invandringsfrågan!”

Av | 26 mars, 2018

Efter helgens utspel i invandringsfrågan från civilminister Ardalan Shekarabi vill debattören Widar Andersson att Socialdemokraterna ska ta ett steg till och erkänna att Sverigedemokraterna har haft rätt hela tiden i migrationspolitiken.

[newsgramNynäshamn 26 mars 2018]

I måndagens SR Studio Ett-program möttes socialdemokraterna Widar Andersson, Folkbladet Östgöten, och Anders Lindberg, politisk redaktör på Aftonbladet. En debatt som ganska snabbt urartade i en kamp om vem av herrarna som skall ha problemformuleringsprivilegiet inom socialdemokraterna i invandringsfrågan.

Allt började i helgens SR Ekot-intervju där civilminister Ardalan Shekarabi berättade att hans parti, socialdemokraterna, lagt om både retorik och politik den senaste tiden i synen om svenska värderingar till att konstatera att ”det finns en målkonflikt mellan en allt för generös migrationspolitik och välfärden”.

Vi vill inte ha en migrationspolitik som hotar svensk välfärd, sa civilminister Ardalan Shekarabi i SR Ekot.

Så här lät det i måndagens Studio Ett-debatt mellan östgöten Widar Andersson och stockholmaren Anders Lindberg när de skulle diskutera helgens utspel från civilministern i invandringsfrågan.

Socialdemokraterna har en tradition att hålla ordning på invandringen så den inte blir för stor. Sedan har det inte varit en öppen diskussion, sa Widar Andersson.

Efter en stunds resonerande om betydelsen av Sverigedemokraternas inträde i svensk inrikespolitik konstaterar han.

Om man verkligen vill öka trovärdigheten så borde man också ta nästa steg. Det skulle socialdemokraterna vinna på och säga att det som har varit under några år, det är ju faktiskt att sverigedemokraterna har haft rätt i en del viktiga frågor när det gäller invandringen, sa Widar Andersson.

Han poängterar.

Om man verkligen vill försöka vinna tillbaka några av de väljare som också gått till Sverigedemokraterna. Det är ganska många. Då är det mycket bättre att respektera det och mellan raderna säga att vi kan förstå att ni gick till dom för dom hade rätt i en del frågor.

SR Studio Ett: Borde socialdemokraterna erkänna att Sverigedemokraterna hade rätt?

Nej, för dem hade fel. Sverigedemokraterna har varit emot invandring oavsett nivå på invandring, oavsett vilken typ av invandring det har varit, sa Anders Lindberg.

Nu när man börjar backa tillbaka till gamla positioner, för det är det man gör, oavsett vad man kallar det. Anpassning till verkligheten eller anpassning till SD eller anpassning till de gamla traditionerna. Så är SD numera en del av de här verkligheterna. Man behöver inte alls gilla dem. Inte rösta på dem eller samarbeta med dem. Det är inte det jag säger. Utan förneka inte att de faktiskt hade rätt i en del frågor, sa Widar Andersson.

Fast de hade inte rätt. Det som är grejen är att SD inte har förhållit sig till verkligheten. De har varit motståndare till invandring oavsett nivå. Grejen med hela värderingsdiskussionen som kommer nu, i grunden så tycker jag begreppet är litet problematiskt. För svenska värderingar är lite grann som svenska åsikter. De tenderar att vara ganska olika, sa Anders Lindberg.

 

© REUTERS/ CLAUS FISKER

SR Studio Ett: SD var tidiga med att säga att det finns en målkonflikt mellan en väldigt generös invandring och den svenska välfärden. Socialdemokraterna säger det och då måste man konstatera att Sverigedemokraterna faktiskt hade rätt.

Fast grejen är den att sverigedemokraterna har använt vilket argument som de överhuvudtaget har kunnat komma på om invandringen. Sverigedemokraterna sätter en slags högerextrem ram runt invandringsfrågan, sa Anders Lindberg.

Det är du som gör det, sa Widar Andersson.

Nej, det gör jag inte. Jag vänder mig emot socialdemokraternas omsvängning. Det är den här auktoritära vändningen, man börjar använda ord som man inte använde tidigare, sa Anders Lindberg.

Anders du är alldeles för politrukig. Det är därför du stöter bort många. Det är du som sätter en högerextrem ram. Du har rätt i att sverigedemokraterna i alla lägen vill ha så liten invandring som möjligt. Det som har skett de sista åren genom att de andra partierna sprang åt andra hållet så stod de kvar med sina åsikter och hade rätt när sju partier hade fel, sa Widar Andersson.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar