Fortsatt ekonomisk kris på Karolinska – 600 tjänster ska bort

Av | 6 november, 2019

Sjukhusledningen på Nya Karolinska brottas fortfarande med ekonomiska problem. Nu tvingas Karolinska universitetssjukhuset lägga ett storvarsel på 600 tjänster – i våras varslades 550 administrativa tjänster.

newsgramNynäshamn den 6 november 2019

| NYLIBERAL VÅRDPOLITIK | Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm meddelar på onsdagen att man lägger ett storvarsel för att få bort 600 tjänster. Varslet omfattar 250 läkartjänster och 350 underskötersketjänster. Den drastiska åtgärden är ett sätt att få ekonomin att gå ihop.

Vi försöker anpassa vår kostym efter uppdraget vi fått, men vi har varit lite för sena med detta vilket lett till att vi fått stora ekonomiska problem, säger Björn Zoëga, Nya Karolinskas sjukhusdirektör, till SVT Nyheter.

Varslet omfattar dessutom ett fåtal tjänster inom den administrativa enheten sjukhusservice. I våras varslades 550 administrativa tjänster om uppsägning för att kunna klara av vårduppdraget. Dessutom har Nya Karolinska tagit initiativ till besparingar som anställningsstopp och sjukhusövergripande åtgärder för att minska kostnader för bland annat hyror, material och läkemedel.

Islänningen Björn Zoëga är Nya Karolinskas sjukhusdirektör. Foto: Erik Simander/Bildbyrån

 

Förra året gick Karolinska universitetssjukhuset minus med 822 miljoner kronor – vid årsskiftet infördes ett åtgärdsprogram för att få bukt med de skenande kostnaderna. Enligt helårsprognosen för 2019 väntas årets resultat landa på ett minus på 1,6 miljarder kronor.

Det känns väldigt tufft, besvärligt. Vi har försökt göra allt vi kan för att undvika det här, säger Björn Zoëga till SVT Nyheter.

Fackförbundet Kommunal tror att varslet kan äventyra arbetsmiljön och vården på Karolinska universitetssjukhuset. Dessutom finns det frågetecken kring sjukhusledningens beräkningar som ligger till grund för dagens storvarsel.

Det är ju helt absurt. Varslet sägs röra 350 undersköterskor och sedan har man nämnt för oss att det också handlar om kringpersonal som vaktmästare och köksbiträden. Om man lägger ihop det med att personer på vara avtalsområden, alltså undersköterskor, köksbiträden, vaktmästare och barnskötare, under årets första åtta månader jobbade övertid motsvarande 500 heltidsanställda. Den matematiken går inte ihop för mig, säger Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig på fackförbundet Kommunal, till Expressen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar