Sjukhus i stabsläge – datorer kraschar

Av | 7 november, 2019

Västra Götalandsregionen har haft problem med hundratals hårddiskar som kraschat sedan i somras. Situationen har förvärrats den senaste veckan – nu tvingas sjukhusledningen gå upp i stabsläge för att säkra vården på några sjukhus.

newsgram | Nynäshamn den 7 november 2019

| PATIENTSÄKERHET | Västra Götalandsregionen har haft omfattande problem med datorer som har kraschat den senaste tiden, rapporterar SVT. Nu meddelar Uddevalla sjukhus och Norra Älvsborgs sjukhus att man har gått upp i stabsläge på grund av att flera hundra datorer har kraschat på kort tid.

Det är spritt i hela regionen, det är ett generellt problem. Sjukhusen och vården är mest sårbar, säger Maria Skoglöf, avdelningschef på Västra Götalandsregionens IT-avdelning, till SVT.

Hon tillägger.

Så det är det som man prioriterar.

Västra Götalandsregionen använder sig av totalt 17 000 datorer av samma modell. Samtliga verksamheter inom regionen är drabbade. Inte bara vården. Hittills har 4 000 datorer drabbats. Hos NU-sjukhusen har man haft problem sedan i somras – men situationen har förvärrats på sistone. Den senaste veckan har runt 900 hårddiskar oförklarligt kraschat. Därför har man tvingats gå upp i stabsläge på Uddevalla sjukhus och Norra Älvsborgs sjukhus.

Vi har vårdenheter som blivit av med merparten av datorerna på deras arbetsstationer. Det blir då kö för att använda kvarvarande datorer, vilket innebär att medarbetarna inte kan arbeta så effektivt som de skulle vilja göra, säger Anders Kullbratt, biträdande sjukhusdirektör, till SVT.

Ännu har man inte fått klarhet i vad som orsakar att hårddiskarna kraschar. I tisdags tvingades sjukhusledningen fatta beslutet att gå upp i stabsläge – det är ett särskilt beredskapsläge som vidtas inom sjukvården när allvarliga problem uppstår.

Uddevalla sjukhus. Foto: Ronny B Nilsson

 

Enligt lokaltidningen GT har problemen med kraschade hårddiskar nu spridit sig till sjukvården i Södra Älvsborg.

Det har tidigare legat på en hanterbar nivå. Men runt 150 datorer kraschade i helgen på Näl och i dag har vi 150 pågående ärenden här på Säs, så problemen fortsätter. Vi bedömer att det här är en allvarlig situation men vi bedömer inte att vi behöver gå upp i stabsläge här på Säs, säger chefläkare på Södra Älvsborgs sjukhus, Sara Degerman Carlsson, till Borås Tidning.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar