Fortsatta coronaprotester i Danmark

Av | 29 mars, 2021

Proteströrelsen Men in Black demonstrerade i Köpenhamn på lördagskvällen mot en ny strafflag där straffet kan fördubblas för brott som rör covid-19-pandemin i Danmark. Nyligen dömdes en 30-årig kvinna till två års fängelse efter att ha hållit tal vid en Men in Black-manifestation som efteråt urartade.

newsgram | Nynäshamn den 29 mars 2021

| FRIHETSKAMP I DANMARK | Hundratals svartklädda Men in Black-anhängare intog gator och torg i Köpenhamn på lördagskvällen, rapporterar tabloiden Ekstra Bladet. De protesterade mot avsnitt 81d i strafflagen som innebär att straffet kan fördubblas för brott som kan härledas till covid-19-pandemin i Danmark.

För några veckor sedan dömdes en 30-årig kvinna till två års fängelse i Köpenhamn. Trots att kvinnan nekar till att ha uppmanat andra till våld eller upplopp när hon höll ett tal vid en Men in Black-demonstration i Köpenhamn den 9 januari i år fördubblades hennes straff då åklagaren hänvisade till paragraf 81d i strafflagen, skriver AdvokatWatch. Kvinnan har överklagat domen till landsretten.

Men in Black protesterade på lördagskvällen mot den så kallade ”coronaparagrafen” i strafflagen. Foto: Kenneth Meyer

Proteströrelsen Men in Black har demonstrerat mot Danmarks coronarestriktioner i Köpenhamn, Århus och Ålborg sedan i höstas. Tidigare har nätverket demonstrerat mot bland annat de ”coronapass” som Danmark planerar att införa. Om dessa hälsointyg och fortsatt tvång på att bära munskydd blir till verklighet kommer ett liknande tillstånd råda i Danmark som fanns i Tyskland från 1930-talet till andra världskrigets slut, då judar tvingades bära gula davidstjärnor på sina ytterplagg.

I lördags tågade fanbärare med danska flaggan Dannebrogen i täten samtidigt som fyrverkerier och kanonskott livade upp stämningen. Demonstranterna marscherade från Folehaven i stadsdelen Valby till Rådhuspladsen via Vestre Fængsel. Längs utmed vägen ställde sig folk i fönstret och viftade glatt med sina danska flaggor. Danmarks flagga Dannebrogen har blivit en enande frihetssymbol under coronakrisen.

Men in Black är en proteströrelse som lockar såväl sympatisörer från det invandringskritiska partiet Nye Borgerlige som unga invandrare från förorterna runtom i Danmark. På Facebook skriver Men in Black Denmark att proteströrelsen representerar alla i Danmark – oavsett ålder eller politisk inställning – och att dess anhängare marscherar med öppna ögon ”för Danmarks frihet”.

 

När Men in Black-demonstrationen kom fram till Rådhuspladsen utbröt festyra och några av deltagarna började dansa till hög musik som spelades medan fyrverkerier och kanonskott lyste upp mörkret.

Enligt Ekstra Bladet arresterades en person av Köpenhamnspolisen.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar