Fortsatta Gula västarna-protester i Frankrike

Av | 20 april, 2019

Den franska regeringen kraftsamlade inför lördagens Gula västarna-protester genom att mobilisera uppemot 60,000 poliser runtom i landet – trots detta begav sig tusentals fransmän ut på gator och torg för att protestera mot Emmanuel Macrons politik.

newsgram | Nynäshamn 20 april 2019

Proteströrelsen de Gula västarna anklagar nu Frankrikes president Emmanuel Macron för att använda branden vid katedralen Notre-Dame som förevändning för att ena det franska folket. Med kort varsel ställde Macron in sitt tal till nationen på grund av branden vid katedralen i måndags. Hans tal skulle handla om de Gula västarna.

Gula västarna-representanten Ingrid Levavasseur kritiserar Emmanuel Macrons agerande. Hon menar att han har exploaterat fransmännens sorg över Notre-Dame för att visa upp för omvärlden att Frankrike kan stå enat i händelse av en nationell kris. När det blev känt att de Gula västarna tänkt genomföra helgens manifestation som planerat valde den franska regeringen att mobilisera omkring 60,000 poliser i städer runt om i Frankrike. Detta för att övervaka helgens Gula västarna-demonstrationer.

Globalisternas affischnamn Emmanuel Macron stöter på patrull på hemmaplan. Under lördagens Gula västarna-protest sågs en demonstrant bära en skylt där det står: ”Macron, vårt franska drama.” Foto ©Zakaria ABDELKAFI, AFP

 

I strålande solsken samlades tusentals fransmän runtom i Frankrike på lördagen för att protestera mot Emmanuel Macrons politik. Lördagens demonstrationer är den 23:e i ordningen. Trots det stora polispådraget lyckades de Gula västarna ta sig in i Paris. Där möttes demonstranterna av kravallpoliser. Allting urartade till scener som liknar en krigsskådeplats.

 

De senaste de Gula västarna-demonstrationerna har varit relativt fredliga. Men enligt den franska utgåvan av the Local har fransk polis hyst farhågor om att det svarta blocket bestående av vänsterextremister skulle infiltrera lördagens protester och göra dem våldsamma. Frankrikes inrikesminister Christophe Castanor sade på fredagen att underrättelsetjänsten räknade med att de Gula västarna skulle demonstrera i Toulouse, Montpellier och Bordeaux – men framförallt i Paris.

Demonstranterna verkar oberörda av det som hände vid Notre-Dame, sa Christophe Castanor.

Ännu vet ingen hur branden kunde börja i den 850-åriga helgedomen. Inte heller har franska myndigheter lyckats förklara brandens våldsamma förlopp. Trots detta avfärdade Castenar fransmännens frågor om branden som ”konspirationsteorier.” Han tog också avstånd från de Gula västarnas planer på att samlas nära den nerbrunna katedralen för att protestera. Polisen har upprättat en förstärkt säkerhetszon runt katedralen tills på måndag.

Hotet är allvarligt och kräver förstärkt närvaro, sa Christophe Castanor.

Omkring en miljard euro har samlats in via frivilliga donationer för att återuppbygga den 850 år gamla katedralen. Några av Frankrikes förmögnaste familjer har lättat på plånboken. Ledande företrädare för de Gula västarna har gått ut och kritiserat insamlingen.

De här miljonärerna skänker helt galna belopp till Notre-Dame, men dom bryr sig inte ens om att skänka samma belopp till folk som har det svårt varje dag, sa Ingrid Levavasseur i en sändning på Facebook.

Hon får medhåll av en annan känd representant för proteströrelsen.

De Gula västarna tackar alla generösa miljardärer som har skänkt pengar för att rädda Notre-Dame och föreslår att de gör detsamma med Les Miserables, sa Jérôme Rodrigues.

 

Fransk polis hade arresterat 126 demonstranter i Paris kl. 14.15 på lördagseftermiddagen, uppger Euronews.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar