Notiser 24-04-19: Marine Le Pen besöker Christiansborg – Flera explosioner i Sverige

Av | 24 april, 2019

Nu stärker Dansk Folkeparti och franska Nationell samling banden mellan partierna. För Marine Le Pen reser till Köpenhamn på torsdag-fredag. Under besöket kommer hon träffa DF-politikern Søren Espersen för att bland annat diskutera Europas framtid.

newsgram | Nynäshamn 24 april 2019

| Världen | Marine Le Pen besöker Danmark på torsdag. Hon ska till Christiansborg i Köpenhamn för att träffa Søren Espersen, Dansk Folkeparti. De ska diskutera relationen mellan Danmark och Frankrike samt Europas framtid.

Marine Le Pens nationalkonservativa parti Nationell samling (tidigare Nationella fronten, reds. anm) har anslutit sig till Matteo Salvinis nya politiska block i Europaparlamentet. Numera ingår Dansk Folkeparti också i Europeiska alliansen för folk och nationer tillsammans med bland andra belgiska Vlaams Berang, italienska Lega, finska Sannfinländarna, tyska Alternative für Deutschland och österrikiska Frihetspartiet, FPÖ.

Mötet mellan de franska och danska nationalkonservativa topparna äger rum klockan 11 på torsdag. Det förväntas vara en dryg timmes tid. På fredag deltar Marine Le Pen i en debatt som arrangeras av Det Udenrigespolitiske Selskab och morgontidningen Berlingske.

Källa: DR

| Sverige | Sent på natten mot onsdagen vaknade folk i Stockholm av en hög smäll som mullrade högt och kraftfullt. Enligt Aftonbladet hördes smällen över Stockholms västra förorter vid 04.15-tiden. Polisen ska ha fått in flera larm om smällen men ännu inte lokaliserat vad som kan ligga bakom den kraftiga smällen.

I centrala Malmö hördes en kraftig smäll kvart i tolv. Enligt polisen kan det ha smällt i en fastighet vid korsningen Amiralsgatan och Nobeltorget i centrala Malmö. En dörr och en grind ska ha flugit iväg av smällen, men inga rapporterade personskador.

Källa: Aftonbladet

| Politik | TV-bolaget Atresmedia anordnade på tisdagen den utlovade tv-debatten mellan partiledarna för de fyra stora partierna inför söndagens parlamentsval i Spanien. Santiago Abascal – partiledare för det populistiska partiet VOX – fick inte delta i debatten på grund av ett beslut fattat av den spanska valmyndigheten. Detta löste VOX genom att arrangera en egen debatt i tjurfäktningsarenan Las Rozas utanför Madrid som sändes över internet.

Upprepar sig historien alltid? När Iberiska halvön erövrades av en muslimsk morisk armé från Nordafrika på 700-talet utgjorde Baskien motståndsficka varifrån motståndet kunde organiseras. VOX:s partiledare Santiago Abascal från Baskien kan bli den som enar ett splittrat Spanien. Foto © Twitter

 

När den karismatiske partiledaren Santiago Abascal äntrade podiet på scenen ställde sig anhängarna upp och viftade med spanska flaggor. Han fördömde Kataloniens utbrytningsförsök i sitt tal. Han sa att separatistpartier borde förbjudas. Drygt 4,500 anhängare följde Abascal på plats i tjurfäktningsarenan och omkring 113,000 har sett partiets sändning på YouTube.

 

VOX är ett klassiskt högerparti med traditionella värderingar.

Källa: El Mundo

| Ekonomi | En 18-årig New York-bo stämmer IT-jätten Apple på en miljard dollar. Tonåringen menar att han på falska grunder arresterades och anklagades för en rad stölder som han inte begått på grund av ansiktsigenkänningsprogram som Apple använder för att spåra stölder.

Den 18-årige New York-bon arresterades i sitt hem i november förra året och anklagades för att ha stulit från Apples butiker i Manhattan, Boston, Delaware och New Jersey. Senare framkom det att fotot som följde med arresteringsordern föreställde någon som inte alls liknade 18-åringen.

Dessutom ska en av stölderna ha ägt rum i Boston samma dag som han befann sig på ett evenemang på Manhattan i New York. Nu stämmer tonåringen företaget Apple för sveda och värk – någonting som han själv tycker är värt en miljard dollar.

Källa: ZeroHedge

| Kultur | En pensionerad tv-profil från Sverige som suttit häktad i Florida, misstänkt för sexuellt ofredande mot en tonårspojke dömdes på tisdagen. Han fick 12 månaders villkorlig dom efter en överenskommelse mellan svenskens advokat och åklagaren i Florida. Domen föll efter att svensken ändrat sin inställning till brottsmisstankarna.

Tidigare har mannen nekat till alla anklagelser, men erkände sig nu skyldig till ringa misshandel, men inte sexuellt ofredande. Mannen anklagades för att ha tafsat på tonårspojkar som tränade i en park.

Källa: Aftonbladet

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar