Genomföretag ingår strategiskt samarbete med IT-jätten Google Cloud

Av | 14 mars, 2018

Biotechföretaget WuXi NextCODE inleder samarbete med Google Cloud. Genetikforskare över hela världen kommer nu kunna använda företagens molntjänster för att bearbeta stora mängder forskningsdata.

[newsgramNynäshamn 14 mars 2018]

Big Data och molntjänster blir allt viktigare inom den globala läkemedelsforskningen. WuXi NextCODE ingår nu samarbete med IT-giganten Google Cloud för att tillhandahålla verktyg för så kallade large-scale genomics till den globala genommiljön.

Biotechföretaget WuXi NextCODEs produktportfölj kommer att finnas tillgänglig på Google Cloud Launcher-marknadsplatsen. Där kommer Googles genom- och forskningsverktyg i sin tur integreras med WuXi NextCODEs plattform på webben.

Partnerskapet är ett viktigt steg för att genomföra vår vision att ge folk och organisationer med de allra bästa verktygen att kunna använda genomdata vartsomhelst oavsett storlek. Vi är exalterade att se vår plattform lanseras på Google Cloud den här våren, och utforska samarbetsprojekt som kräver gemensam hästkraft från vår sida och Googles verktyg och team, sa islänningen Hannes Smarason, medgrundare och senior rådgivare på WuXi NextCODE till branschtidningen Bio-IT World.

Han fortsätter.

Tillsammans, förväntar jag mig att vi kommer hitta innovativa vägar att göra mer data mer användbar för fler människor som kan utveckla genom-fältet såväl som tjäna våra kunder.

Företagen planerar att lansera de första molntjänsterna på den stora Bio-IT World Conference & Expo i maj i Boston, USA. Detta är en stor mötesplats för genetikforskare från hela världen kan mötas. WuXi NextCODE är en så kallad outsourcingpartner till forskare i den akademiska miljön samt forskare hos biotech- och läkemedelsföretag.

Illustration: Christine Daniloff/MIT

Isländska biotechföretaget NextCODE blev år 2015 uppköpt av det amerikansk-kinesiska bolaget WuXi AppTec – som hade open access R&D plattformar i Kina och USA – för att därefter slås ihop med Shanghai-baserade WuXi Genome Center.

Big Data och molntjänster innebär att forskare kan börja hantera nästintill oändliga mängder av forskningsdata – däremot är det inte riktigt känt hur patientdata och säkerhet på internet kan garanteras. Förutom Google tillhandahåller Amazon, Microsoft och IBM tjänster som Big Data och molntjänster till den akademiska miljön och läkemedelsindustrin.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar