Coronakrisen ställer till med besvär för det traditionella Valborgsfirandet med brasor, körsång och svenska fanor. Eftersom större folksamlingar inte är tillåtna på grund av smittorisk har folk hittat andra sätt för att hålla liv i vårfirandet – här är det Herrljunga Manskör som skickar en digital Valborgshälsning till ortsbor och resten av det svenska folket.
newsgram | Nynäshamn den 30 april 2020
| VALBORGSMÄSSOAFTON | Även om det råder coronatider kommer årets Valborg firas av det svenska folket, om än i andra former. I det traditionella firandet av vårens ankomst står alltid musiken i centrum med körer av dess alla slag. I år blir det likadant – men på ett annat sätt.
I landets studentstäder står studenter oftast för det musikaliska inslaget i firandet av vårens ankomst – medan barnkörer, manskörer och kyrkokörer förgyller folkfesten med sång samtidigt som Valborgsfirarna samlas runt eldar, antingen på en höjd nära en gammal kyrka eller i närheten av en skogsjö, någonstans ute på landsbygden. I år blir Valborg annorlunda.
En kör som tagit fasta på detta är Herrljunga manskör som bildades 1909 och har sedan dess uppträtt på en plats som heter Haraberget varje valborgsmässoafton – förutom 1944 då andra världskriget kastade en mörk skugga över Sverige och vårfirandet därför fick ställas in.
För att sprida glädje till de som bor på ortens äldreboenden och andra ortsbor har Herrljunga manskör skapat en drygt 20 minuter lång digital vårhälsning för att kunna sprida sångarglädje i Herrljunga, men också hålla liv i en urgammal svensk tradition.
Av Carl Gram