Svenska och danska skattebetalare räddar SAS – flygbolaget garanteras miljardlån

Av | 5 maj, 2020

Den svenska och danska staten garanterar ett lån motsvarande 3,3 miljarder svenska kronor till SAS för att flygbolaget ska överleva coronakrisen – samtidigt förhandlar SAS med den norska regeringen om ett lån på 1,7 miljarder norska kronor.

newsgram | Nynäshamn den 5 maj 2020

| BORGENÄRER | Den svenska och danska staten garanterar ett jättelån på 3,3 miljarder svenska kronor till SAS. Flygbolaget behöver pengarna för att klara sig igenom coronakrisen, och därefter återuppta verksamheten igen. Dessutom förhandlar SAS fortfarande med den norska regeringen om ett statligt lån från Norge.

Vi är glada över att vi har kunnat ingå ett avtal om kreditfacilitet med stöd av den danska och svenska regeringen. Avtalet ökar vår finansiella flexibilitet, vilket är avgörande i en tid då merparten av vår flygplansflotta står på marken. Med denna facilitet på plats fortsätter vi vårt fokuserade arbete med att minska våra kostnader, säger Torbjørn Wist, Chief Financial Officer på SAS, i ett pressmeddelande på tisdagen.

Det garanterade lånepaketet har redan godkänts av EU-kommissionen i Bryssel och fattades i samband med coronakrisen. Lånepaketet på 3,3 miljarder svenska kronor garanteras till 90 procent av den svenska och danska staten – Wallenbergägda storbanken SEB koordinerar jättelånet, och arrangörer är Danske Bank, Nordea, SEB och Swedbank. Enligt Torbjørn Wist har SAS fortfarande en dialog med den norska regeringen för att kunna ta del av ett lån med statlig garanti från Norge i storleksordningen 1,7 miljarder norska kronor.

Stora delar av SAS flygplansflotta står på marken på grund av coronakrisen. Foto: Johan Nilsson/TT

 

Den krisdrabbade konkurrenten Norwegian räddades från konkurs genom att aktieägarna röstade ja till ledningens räddningsplan vid en extra bolagsstämma på måndagsmorgonen, uppger SVT. Norwegians aktieägarna röstade bland annat för en nyemission – deras ägande kommer nu minska från 100 procent till 5 procent. Nyemissionen innebär att lån på över en miljard dollar till långivarna istället konverteras till aktier.

Det är en otrolig lättnad vi känner nu. Samtidigt finns det en känsla av inlåst jubel. Vi har fortfarande mycket arbete framför oss. Nu kommer vi ta det här från strategi till genomförande, sa Jacob Schram, Norwegians koncernchef under presskonferensen efter måndagens bolagsstämma.

Norwegians mål är nu att ta del av ett statligt räddningspaket på 2,7 miljarder norska kronor i mitten av maj. När det gäller SAS är det fortfarande oklart om andra aktieägare som Wallenberg-familjen via Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse kommer lätta på plånboken för att rädda det krisdrabbade skandinaviska flybolagssällskapet.

Wallenbergsfären är tredje största ägare i SAS. Förra veckan krävde storägaren Jacob Wallenberg att staten måste skjuta till ett ”mycket betydande belopp” för att rädda SAS, skriver Travel News.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar