Google utreds för konkurrensbrott i USA

Av | 16 maj, 2020

Trump-administrationen kan vara ett steg närmare att bryta upp Googles monopolliknande dominans på internet. För nu riskerar bolaget flera stämningar för brott mot konkurrenslagarna i USA – det kan sluta med att Google och andra globala Big Tech-företag med säte i Silicon Valley styckas upp.

newsgram | Nynäshamn den 16 maj 2020

| KORRUPTION | En grupp delstatsåklagare i Texas väntas stämma sökmotorjätten Google för brott mot konkurrenslagarna, rapporterar Reuters. Ken Paxton, delstatsåklagare från Texas, som leder utredningen där ett 30-tal delstater ingår sa att de har pratat med företag som uppger att de har åsamkats skada av nätjätten.

Vår konkurrenslagsutredning av Google har inte bromsats upp av coronavirus-pandemin. Vi hoppas att utredningen kan avslutas i höst. Om vi kommer fram till att den håller, tänker vi gå till domstol strax efter det, säger Ken Paxton.

I februari sa han att han inte utesluter några straffåtgärder, inklusive bryta upp Google, skriver SVT Nyheter. Utredningarna i Texas handlar om sökningar, annonsering och operativsystemet Android. Förutom problem i Texas och flera andra delstater florerar rykten om att USAs justitiedepartement planerar rättsliga åtgärder redan i sommar, uppger The Wall Street Journal. Nyheten fick Googles moderbolag Alphabets aktie att falla cirka 1,5 procent i efterhandeln.

Google anklagas för konkurrensbrott. Foto: Marcio Jose Sanchez / Associated Press

 

Google – tillsammans med globala företag som Facebook, Amazon och Apple – är föremål för en rad utredningar gällande anklagelser om att Big Tech-jättarna använder sin dominans för att försvara och utöka sina marknadsandelar, inklusive en som leds av representanthusets justitieutskott.

 

Företaget vill inte kommentera spekulationerna om rättsliga åtgärder. I ett mejl-uttalande sa en talesperson från Google att: ”Vi fortsätter engagera oss i de pågående utredningarna som leds av justitiedepartementet och delstatsåklagaren Paxton, och vi har inga uppdateringar eller kommentarer grundade på spekulation”. När nyheten att Google riskerar att hamna i domstol blev känd påpekade en Twitteranvändare att konkurrenslagstiftningen inte har hängt med i utvecklingen på internet.

 

USAs justitiedepartement tros titta på alla fyra företag medan den amerikanska myndigheten konkurrens- och konsumentmyndigheten Federal Trade Commission (FTC) granskar Facebook och Amazon.com – ett dussintal delstatsåklagare, som leds av New York, undersöker också Facebook.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar