Försvunna 17-åriga Wilma – nu åtalas ex-pojkvännen för mord

Av | 15 maj, 2020

17-åriga Wilma Andersson försvann spårlöst i mitten av november förra året efter bråk med hennes kurdiska ex-pojkvän i parets bostad i Uddevalla. Efter två veckor avbröt polisen sökandet efter Wilma då man funnit en kroppsdel och tvingats konstatera att hon inte längre var kvar i livet. Nu åtalas 23-årige ex-pojkvännen – han är misstänkt för mord och brott mot griftesfriden.

newsgram | Nynäshamn den 15 maj 2020

| UPPRÄTTELSE | Tusentals frivilliga sökte efter 17-åriga Wilma Andersson som senast sågs i livet på eftermiddagen den 14 november på en adress i Uddevalla. Enligt flera vittnen ska paret ha bråkat med varandra på kvällen. Polisen använde drönare, sjöpolis och en stor hundresurs för att hitta Wilma Andersson i Uddevallatrakten. Men efter två veckors sökande tvingades polisen meddela att man hittat en av Wilmas kroppsdelar och därför kunde utesluta möjligheten att hon fortfarande var i livet. Några dagar senare häktades Wilmas 23-årige ex-pojkvän misstänkt för mord.

Wilma Andersson blev 17 år. Foto: Privat/Aftonbladet

 

Under onsdagen offentliggjorde kammaråklagare Jim Westerberg vid Uddevalla tingsrätt åtalet mot ex-pojkvännen som misstänks ha dödat Wilma, skriver SVT Nyheter. 23-åringen åtalas för mord och brott mot griftefriden – under utredningens gång har han hela tiden nekat till anklagelserna.

Vem är då Tishko?

Ex-pojkvännen är kurd och kom till Sverige i 2006. Till en början fick han ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som skulle gälla fram tills i januari 2007, uppger Samnytt. I slutet av 2006 ansökte han om ett permanent uppehållstillstånd, men fick avslag på ansökan ett år senare. Han trillade ut ur myndigheternas system åren 2007 och 2013 – men i augusti 2013 var han tillbaka igen i rullorna och ansökte om uppehållstillstånd och beviljades ett sådant i december samma år. Sommaren 2014 ansökte ex-pojkvännen om svenskt medborgarskap – hans ansökan beviljades av Migrationsverket i november 2014.

En kvinna på Twitter oroar sig redan nu över hur politiserade svenska domstolar som vanligtvis styrs av värdegrunden ska kunna skipa rättvisa i ett fall där en invandrare ställs mot en svensk kvinna.

 

23-åringen är i högsta grad representativ för Socialdemokraternas nya kärnväljare. En person som har missbrukat internationella flyktingkonventioner (asylrätten upphör de facto i närmast säkra grannland, och Sverige har inga gränser mot vare sig Mellanöstern eller Afrika, reds. anm.) för att komma till Sverige och bosätta sig här. Dessutom tillhör han en diasporagrupp som (S) med lätthet kan mobilisera genom att spela ut utomeuropeiska invandrare i förorten mot svenskar i villasamhällen – detta för att förmå diasporaväljarna att gå till valurnorna och lägga rösten på Socialdemokraterna vart fjärde år.

Det är också därför som socialdemokraternas jämställdhetspolitiska talesperson Annika Strandhäll är knäpptyst på sociala medier över att en ung svensk kvinna mist livet på grund av 7-klöverns invandringspolitik de senaste årtiondena. Hon vill inte förarga den kurdiska diasporan i onödan av rädsla för att skrämma bort dem i valet 2022. Annika Strandhäll kommer endast nämna 17-åriga Wilmas namn om hon samtidigt kan plocka billiga politiska poäng på den svenske mannens bekostnad, som i hennes världsbild är roten till all ondska i världen. Utan 7-klöverns invandringspolitik hade dock 11-åriga Ebba, 17-åriga Wilma och 19-årige Tommie levt i dag.

 

För att gå vidare i stämningsansökan framgår det att ex-pojkvännen ”berövat Wilma Andersson livet genom upprepat trubbigt våld, våld som varit av sådan art att det separerat muskelvävnad från hennes kropp och/eller annat våld som inte närmare kan preciseras”. Dessutom framgår att ”brottet är att bedöma som grovt då gärningen varit livsfarlig” samt att ex-pojkvännen ”visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att utsätta Wilma Andersson för omfattande våld i den gemensamma bostaden”. Det ska finnas teknisk bevisning i form av fingeravtryck, DNA-fynd och vittnesmål från personer som gjort iakttagelser i samband med det misstänkta mordet på Wilma. Polis och åklagare är säkra på att ex-pojkvännen gjort sig av med Wilmas kroppsdelar genom att forsla bort dem till en eller flera okända platser.

Han har under hela utredningens gång nekat till brott, säger kammaråklagaren Jim Westerberg i en direktsänd presskonferens under onsdagsförmiddagen.

Han berättar att den första polispatrullen fann spår av våld när de kom till 23-åringens bostad i samband med sökandet efter Wilma, den 19 november.

Genast drogs en omfattande brottsplatsundersökning igång, säger Jim Westerberg.

Men kroppsdelen efter Wilma fann polisen först nio dagar senare. I en garderob stod en liten resväska på en hylla. Inuti låg Wilmas huvud inlindat i flera lager av aluminiumfolie. Polisen fann andra föremål som tröjor, gosedjur och kalsonger i resväskan, skriver Aftonbladet. Blod från Wilma har även påträffats på andra platser i bostaden.

Det var den 28 november som man åter gick in i lägenheten med en likhund som den markerade på en plats i bostaden. Det var då man fann kroppsdelen som bekräftade att Wilma var avliden, säger Jim Westerberg.

Polisen har inte funnit några spår efter andra personer i ex-pojkvännens bostad. Från början misstänktes två anhöriga till honom för inblandning i Wilmas försvinnande. Eftersom det inte finns några spår från dem i bostaden avfördes de från utredningen. Wilma och ex-pojkvännen ska ha gjort slut någon dag före hennes försvinnande den 14 november.

Vi är övertygade om att Wilma mördades i den aktuella bostaden, säger polischefen Sten-Rune Timmersjö under presskonferensen.

Han fortsätter.

Den misstänkte har av okänd anledning behållit en kroppsdel, och gjort sig av med resten av kroppen.

Utredarna har inte kunnat fastställa den exakta dödsorsaken – men åklagaren menar att det inte har någon avgörande betydelse för att kunna fälla ex-pojkvännen för mord.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar