Googles ledning försökte hemlighålla Project Dragonfly

Av | 26 september, 2018

Ett läckt memo avslöjar att Google håller på och utvecklar en sökmotor till den kinesiska marknaden. Sökmotorn ”Dragonfly” är tänkt att kunna censurera och spara användarnas sökhistorik. Mänskliga rättigheter-aktivister befarar att kinesiska myndigheter skulle kunna få tillgång till användarnas data för att spåra upp dissidenter, aktivister och journalister om projektet blir till verklighet.

newsgram | Nynäshamn 26 september 2018

Ett internt memo avslöjar att Google samarbetar med den kommunistiska regimen i Kina för att utveckla en sökmotor som censurerar och övervakar kinesernas förehavanden på internet. Nu har det blivit känt att höga chefer på Google tvingat medarbetare att radera ett konfidentiellt memo som cirkulerar internt . Det avslöjar känsliga detaljer om en plan på att starta en censurerad sökmotor i Kina rapporterar The Intercept.

Det var meningen att Google-projektet som gick under kodnamnet ”Dragonfly” skulle kräva av användarna att dom var tvungna att logga in för att kunna genomföra sökningar. Detta skulle ha inneburit att användarnas plats och sökhistorik kunde delas med en kinesisk partner som då skulle ha ensamrätt på uppgifterna.

Googles ”Project Dragonfly” är utvecklat för Kina – men kan tillämpas globalt. Foto: BuzzFeed News/ Getty

Memo:t spreds internt bland en grupp Google-anställda tidigare den här månaden. Många blev upprörda och organiserade interna protester mot det censurerande sökmotor-systemet som enkom har utformats för att ta bort innehåll på internet som regimen i Kina anser vara anstötligt exempelvis information om demokrati, mänskliga rättigheter och fredliga demonstrationer.

När Googles ledning fick reda på att memo:t cirkulerade bland medarbetarna blev dom rasande över att informationen om projektet ”Dragonfly” spridits utanför projektgruppen. Googles HR-avdelning mejlade medarbetare som man antog hade fått tillgång till det konfidentiella memo:t  och krävde att det skulle raderas från medarbetarnas datorer. HR-avdelningens epost-meddelande innehöll så kallade ”pixel trackers” som möjliggör för avsändaren att få meddelande om när ett skickat epost-meddelande har lästs av mottagarna.

För att kunna lansera en censurerad sökmotor på den kinesiska marknaden startade Google ett joint venture-samarbete med ett kinesiskt företag. Detta innebär att kinesiska myndigheter i en förlängning skulle kunna få tillgång till användarnas sökhistorik. Kinesiska myndigheter är kända för att dom spårar upp och trakasserar regimkritiker, aktivister och journalister.

Det är alarmerande att höra att sådan information lagras och eventuellt delas med kinesiska myndigheter. Det äventyrar användarnas integritet och säkerhet. Google måste omedelbart gå ut och berätta om app:en innebär sådana arrangemang. Allmänheten måste få full insyn i projektet, sa Patrick Poon, Hongkong-baserad researcher hos Amnesty International.

Omkring 215 medarbetare har arbetat heltid på Googles Dragonfly-projekt. Enligt The Intercept är ”Dragonfly” större än många andra projekt. Vissa Google-medarbetare hävdar att företagets interna hemlighetsmakerikultur krockar med den bild företaget vill ge utåt.

Googles ledning vilseledde ingenjörerna som arbetar med Dragonfly-projektet om vad arbetet går ut på, och berövade dom möjligheten att agera moraliskt, sa en Google-anställd som har läst memo:t till The Intercept.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar