Terrormisstänkta gripna i Köpenhamn – koppling till mordförsöket på Lars Hedegaard

Av | 27 september, 2018

Två män arresterades i Köpenhamn på onsdagen misstänkta för delaktighet i ett islamistiskt terrornätverk. Enligt uppgifter i dansk media misstänks den man som utsatte journalisten Lars Hedegaard för ett mordförsök i februari 2013 ha tillhört samma terrorcell som de arresterade männen.

newsgram | Nynäshamn 27 september 2018

Danske journalisten Lars Hedegaard – kontrajihadist och upphovsman till den numera nedlagda tidningen Dispatch International – utsattes i början av 2013 för ett mordförsök utanför sitt hem i Köpenhamn. Han undkom levande – men tvingades därefter gå under jorden för att slippa nya attentatsförsök. Nu misstänks två män, som greps av dansk polis på onsdagen, vara inblandade i samma islamistiska nätverk som Basil Hassan som tros ha legat bakom mordförsöket på Hedegaard, detta skriver dansk public service DR.

I flera års tid har Köpenhamnspolisen och dansk underrättelsetjänst – PET – övervakat ett islamistiskt nätverk med bas i Danmark som också haft förgreningar till andra islamistiska organisationer i andra länder. Enligt PET handlar onsdagens tillslag om inköp av bland annat avancerade drönare och annan utrustning som har transporterats från Danmark till Islamiska Staten, IS, i Syrien och Irak.

Den fruktade terrororganisationen misstänks ha använt drönarna som vapen i konflikter – men drönarna kan också ha använts för att övervaka motståndare från luften. Samtliga inblandade i det islamistiska terrornätverket är danska medborgare.

Det här innebär, att hela kedjan av personer i den här saken är danskar. Att det både är danskar, som har köpt drönarna, mottagit dom i Turkiet, och att det också är en dansk som har beställt dom från Syrien, sa Tore Hamming, forskarstuderande vid The European University Institute och gästforskare vid Dansk Institut for Internationale Studier, till DR.

Han tillägger.

Det här vittnar om hur mycket språket betyder i sådana här sammanhang. När Islamiska Staten beställer sådana här drönare gör dom det genom sådana som kan samma språk.

Dansk polis misstänker att Basil Hassan beställde avancerad drönarutrustning som senare transporterades ut ur Danmark ner till Mellanöstern. Flera medier har rapporterat att 31-årige Basil Hassan – misstänkt för attentatsförsöket mot Lars Hedegaard – dödades i strid i eller på gränsen till Syrien i september förra året.

I februari 2013 utsattes Lars Hedegaard för ett mordförsök utanför sitt hem i Köpenhamn. På onsdagen greps två män misstänkta för inblandning i samma islamistiska terrornätverk som den 31-åring som misstänks ha försökt dödat Hedegaard. Foto: POLFOTO/Joachim Adrian

När Lars Hedegaard får höra att Basil Hassan misstänks ha varit inblandad i ett islamistiskt nätverk som hela tiden har haft Danmark som bas blir han inte ett dugg förvånad.

Jag har hela tiden trott, att han inte var en ensam varg som fick för sig att han skulle ha ihjäl mig. Jag har hela tiden räknat med att han agerade utifrån order från några utanför Danmark eller några mullvadar här i landet. Men troligen från utlandet. Det har jag hela tiden trott, sa Lars Hedegaard till DR.

Basil Hassan klädde ut sig till postbud som kom till Lars Hedegaards bostad i Frederiksberg för att leverera ett paket. När Lars Hedegaard öppnade dörren höjde han ett vapen mot journalistens ansikte – ett slagsmål utbröt och Hedegaard var en hårsmån från att träffas. Därefter flydde Basil Hassan ut ur Danmark – enligt dansk polis till Libanon och senare till Syrien, där han anslöt sig till terrororganisationen IS. I september 2014 anhölls 31-åringen i en flygplats i Turkiet – men släpptes fri efter fyra månader. Detta överraskade många.

Det förvånar mig, att regeringen i Danmark inte gjorde mer för att lägga press på Turkiet för att få honom utlämnad. Det kan mycket väl vara så att straffet för det kommer nu. Jag vet inte, när det kommer en drönare och släpper en bomb över en fotbollsmatch eller en musikfestival, eller vad det nu kan vara. Då vill jag gärna höra, vad regeringen tycker om det, sa Lars Hedegaard.

Enligt danska underrättelsetjänsten PET kommer de anhållna männen att ställas inför huvudförhandling i domstol torsdag förmiddag. Åklagaren har begärt lyckta dörrar för att inte huvudförhandlingen ska påverka den pågående förundersökningen mot det islamistiska terrornätverket.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar