Greps med stöldgods nu spårlöst försvunna

Av | 19 november, 2017

I lördags kväll greps sju rumäner i Ystad efter tips från allmänheten. Trots stöldgods i bilarna och 80 000 kronor på sig beslutade jouråklagaren att rumänerna skulle försättas på fri fot. Nu vet ingen var de befinner sig.

Jag vet inte var de sju rumänerna befinner sig i nuläget. Jag kan inte heller svara på hur frisläppandet av dem påverkar den fortsatta utredningen, säger Peter Ståhl, jouråklagare vid Internationella åklagarkammaren i Malmö.

Dispatch International kan avslöja att jouråklagaren i Malmö fattade beslut om att sju gripna rumäner skulle släppas fria i helgen trots starka bevis mot dem. Efter tips från allmänheten grep polisen i Ystad sju rumäner i hamnområdet. I sin ägo hade männen bland annat stulna cyklar och 80 000 kronor och tycks ha ägnat sig åt någon form av kriminell verksamhet i Sverige. Trots starka bevis beslutade jouråklagare Peter Ståhl vid Internationella åklagarkammaren i Malmö att männen skulle släppas på fri fot.

De gripna rumänerna var misstänkta för häleri och stöld av cyklar. Den information jag fick av polisen handlade bara om de stulna cyklarna. Det var inte tillräckligt skäl för fortsatt frihetsberövning, säger Peter Ståhl till Dispatch International.

Under lördagskvällen arbetade polisen i Ystad för högtryck för att få de gripna rumänerna anhållna genom att fastställa resterande stöldgods i bilarna och finna fler misstänkta som kunde gripas. Polisen i Ystad fick dessutom assistans från IGV-personal (ingripande verksamhet) för att kunna hålla förhör.

Informationen om de 80 000 kronorna nådde aldrig mig. Som jouråklagare ska jag göra en bedömning om de gripna ska vara frihetsberövade eller frisläppas. Bevisningen var inte tillräcklig för att hålla dem frihetsberövade, hävdar Peter Ståhl.

Besvikelsen är stor hos polisen i Ystad  över åklagarens beslut att släppa rumänerna fria. På Twitter skrev de:

Släpp alla, inget att jobba med. Patrullerna skulle ha säkerställt allt gods under natten ute i regnet. Pengarna tillbaka. Åklagaren menade att det var onödigt eller orimligt att hålla nya förhör och att försöka leta och säkerställa mer gods.

Samtidigt som de sju gripna släpptes fria, försöker polisen i Ystad att hålla liv i den fortsatta utredningen.

Det är inte ovanligt att frihetsberövade personer blir frigivna. Om de har åkt vidare eller stannat kvar i Sverige har jag ingen uppgift om, säger Hasse Persson, förundersökningsledare vid polisen i Ystad till Dispatch International.

De massiva migrantströmmarna till Sverige har satt den inre utlänningskontrollen ur funktion ingen vet vad som kan ha hänt med de sju rumänerna.

Jag vet inte var de befinner sig i nuläget. Jag kan inte heller svara på hur frisläppandet av dem påverkar den fortsatta utredningen, säger Peter Ståhl.

Dispatch International har inte kunnat få tillgång till utredningen då den inte är avslutad och sekretess fortfarande föreligger i ärendet.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 22 december, 2015.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar