Misstankar om att människor smugglas i taxi

Av | 19 november, 2017

Nu framkommer det att Skånepolisen har sett taxibilar köra från Danmark till Sverige med passagerare i baksätet som tros vara asylsökande och migranter. Vi har sett att det är några migranter som har kommit med taxi”, säger Ewa-Gun Westford, presstaleskvinna vid Polisregion Syd.

Danska medier rapporterar nu att Skånepolisen observerade taxifärder över Öresundsbron i måndags när den svenska gränskontrollen infördes, där passagerare i baksätet förmodas vara asylsökande och migranter. Transportöransvaret gäller inte för taxibranschen därför har den svenska polisen inte kunnat ingripa.

Vi har sett att det är några migranter som har kommit med taxi. Vi har inga konkreta exempel men det är en känsla hos poliserna vid Öresundsbron att det här är ett nytt sätt att resa in i Sverige, sa Ewa-Gun Westford, presstaleskvinna vid Polisregion Syd, till Berlingske.

Enligt henne har polisen inte försökt att stoppa några taxibilar.

Det är ju på det viset i dag, att taxibilar inte omfattas av transportöransvaret. Men uppstår misstanke om människosmuggling så kommer vi att undersöka det, sa Ewa-Gun Westford.

I stället för att stoppa taxibilar som misstänks transportera asylsökande och migranter, har den svenska polisen avvaktat för att se hur den nya situationen med transportöransvar påverkar trafiken under några dagar. I ögonblicket ser det inte ut som om taxifärder i första hand kommer att användas av asylsökande och migranter.

Medan inga asylsökande och migranter tros ha använt sig av taxibilar sedan i måndags, så har flera kommit till Sydsverige via färjor från Danmark och Tyskland. Natten mot onsdagen ankom en person med färja från till Helsingborg och 43 personer till Trelleborg meddelar den svenska polisen. I måndags kom totalt 48 asylsökande och migranter till Skåne medan siffrorna sjönk under tisdagen till 30 personer, enligt Sydsvenskan.

Det danska taxibolaget Taxa 435 vill inte uttala sig om det har förekommit fler körningar över Öresund de senast tre dagarna. Konkurrenten, taxibolaget Amager-Øbro Taxi 427, uppger att de inte har upplevt en stigning i antalet kunder som vill köras till Sverige.

Vi har haft ungefär lika många körningar till Malmö och Sverige som vi brukar ha, sa Thomas Petersen, direktör på taxibolaget Amager-Øbro Taxi 427.

I Danmark uppmanar Dansk Taxi Råd taxichaufförer att vara försiktiga. Rådet nämner en dom från 2008 där en tysk taxichaufför dömdes för människosmuggling, då han körde afghaner utan tillåtelse över den dansk-tyska gränsen från Flensburg till Danmark.

Taxichaufförerna ska vara mycket uppmärksamma på vilka de kör, annars rikserar de åtal om människosmuggling, sa Trine Wollenberg, direktör på Dansk Taxi Råd.

Hon kan inte uttala sig om antalet taxikörningar har ökat över Öresund sedan måndags.

Vi har inte, efter att id-kontrollen infördes, fått några förfrågningar eller hört något onormalt om det, sa Trine Wollenberg.

Av Carl Gram

Artikeln publicerades ursprungligen av Dispatch International 7 januari, 2016.

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar