I stället för att pedagogiskt beskriva varför Gillettes rakhyvlar är bättre än konkurrenternas, satsar företaget på en ny reklamfilm där man förklarar för män hur de borde vara. Nu får företaget kritik från branschfolk och kunder över hela världen för tilltaget.
newsgram | Nynäshamn 16 januari 2019
I tre årtionden har Procter & Gambles division Gillette använt slogan ”The Best A Man Can Get” för att sälja rakhyvlar till män – nu lanserar företaget en helt ny kampanj som bygger på MeToo-rörelsen, rapporterar Wall Street Journal. Gillettes nya reklamfilm får hård kritik från alla håll och kanter – tidigare trogna kunder lovar ”aldrig mer Gillette.”
Annonsfilmen ”We Believe” startar med nyheter om MeToo-rörelsen, mobbning och ”giftig maskulinitet.” En berättarröst tvivlar på begreppet ”Boys Will Be Boys” genom att fråga:
Är detta det bästa en man kan vara? Är det det? Vi kan inte gömma oss ifrån det. Det har pågått alldeles för länge. Vi kan inte skratta bort det, och komma med de gamla vanliga ursäkterna.
Det globala konsumentföretaget P&G tillhör de företag som under de senaste åren har använt reklam som en plattform för att lyfta fram deras inställning till frågor som jämställdhet, invandring och vapenkontroll.
Enligt Wall Street Journal är den amerikanska konsumentjätten kanske mest känd för Like A Girl-kampanjen för varumärket Always och ”Stress Test”-kampanjen för deodoranten Secret. Då har det gått bra för P&G – men med den senaste Gillette-kampanjen har det slagit slint i PR-maskineriet.
Det här är en viktig konversation som pågår just nu, och som ett företag som uppmuntrar män att vara till sitt bästa, känner vi oss tvungna att ta upp det här och vidta egna åtgärder. Vi har tagit en realistisk titt på vad som händer i dag och tänker inspirera till förändringar genom att erkänna att det gamla talesättet ”Boys Will Be Boys” inte alltid är en ursäkt, sa Pankaj Bhalla, Gillettes brand director för Nordamerika, till Wall Street Journal.
Susan Cantor – VD på varumärkesfirman RedPeak – menar att den nya Gillettekampanjen var tänkt att inspirera till bättre uppförande, men att reklamfilmen ägnar för mycket tid åt sådant som män kritiseras för. Kampanjen har fått eget liv på sociala medier.
I skrivande stund har 703 000 tittare gett tummen ner för filmen på YouTube, medan 304 000 tittare lajkar filmen. Reklamfilmen har blivit ett hett diskussionsämne i sociala medier.
Reklamen är central när det gäller propagandan och indoktrineringen för att skapa nya ideal. Och precis som du konstaterar så har det inget med produktreklam att göra. Det handlar helt om social ingenjörskonst; att pressa ut globohomo-idealen och göra dessa till norm.
— Baconet i Koshermackan (@koshermackan) 14 januari 2019
Journalisten Paul Joseph Watson undrar om nästa steg blir att ”make up-reklamfilmer lär kvinnor att sluta komma med falska våldtäktsanklagelser.” Han påpekar också att nästan alla män i den kontroversiella reklamfilmen som ger uttryck för oönskat uppförande är vita män.
För Paul Joseph Watson har nämligen räknat antal män i Gillettes reklamfilm och kom fram till att av 43 män som uppvisade ”oönskat” uppförande var 42 vita och 1 svart. Omvänt var det 7 män i filmen som uppvisade ”önskvärt” uppförande. Av dessa var 5 svarta och 2 vita.
Trots kritikstormen tänker P&G inte dra tillbaka reklamfilmen för Gillette, uppger Wall Street Journal.
Av Carl Gram