Hatorganisationen SPLC i upplösningstillstånd – flera toppchefer hoppar av i panik

Av | 24 mars, 2019

Flera höga chefer hoppar av Southern Poverty Law Center i panik efter anklagelser om att det förekommer könsdiskriminering, rasism och sexuella trakasserier hos den inflytelserika lobbyorganisationen. Samtidigt går en tidigare anställd ut och beskriver SPLC som en lukrativ pengamaskin vars affärsmodell går ut på att överdriva hot om extremism för att på det sättet lura godtrogna rika givare på stora årliga donationer.

newsgram | Nynäshamn 24 mars 2019

Den etnocentrerade lobbyorganisationen Southern Poverty Law Center (SPLC) håller på att kollapsa. SPLC är känd som den ”ondskefulla vänsterextrema attackhunden” som används av giganter som Facebook, Twitter, Google och Amazon för att hålla rent på obekväma åsikter på deras plattformar. Nu avlöser den ena skandalen den andra.

Den amerikanska lobbyorganisationen SPLC anklagas för att ha överdrivit hot om extremism för att lura godtrogna givare på pengar. Image: djameskennedy.org

 

I fredags avgick SPLCs högste chef Richard Cohen och dess juridiske chef Rhonda Brownstein efter det att en rad skandaler uppdagats, rapporterar the Daily Caller. Cohens avgångsbesked kom nio dagar efter det att man hade sparkat medgrundaren Morris Dees utan att ange några skäl.

Enligt Los Angeles Times tillkännagav Richard Cohen sin avgång i ett mejl som skickades ut till de anställda på fredagskvällen.

Oavsett vilka problem som fanns på SPLC under min tid så har jag ansvar för dem, skrev Cohen i mejlet.

Nuvarande och tidigare anställda på SPLC anklagar den vänsterextrema organisationen för att blunda för sexuella trakasserier, könsdiskriminering och rasism i sina egna led. När detta blev känt tog Cohen på sig det fulla ansvaret – han bad SPLC:s styrelse att ”omedelbart påbörja arbetet för att hitta en interimspresident för att ge organisationen möjlighet att tillfriskna,” enligt the Montgomery Advertiser.

I torsdags publicerade the New Yorker en essä där Bob Moser – tidigare anställd på SPLC – berättade att medarbetare på SPLC länge varit medvetna om att det finns problem med rasism och sexuella trakasserier. Moser beskriver SPLC som ett ”hög-profitabelt bedrägeri” som ”aldrig levt upp till de höga värderingar man hyllar.” Trots att det var ett argument man saluförde till lättlurade donatörer.

Vi var en del av bedrägeriet, och vi visste om det, skrev Bob Moser.

Han menar att SPLC är en enda stor cynisk pengamaskin vars huvudsyfte går ut på att mjölka naiva och rika givare på pengar. Efter arbetstid brukade Moser och hans kollegor sitta på barer och restauranger i Montgomery och dricka och prata om de överdrivna argument som användes i fund raising-kampanjerna.

 

Alla rapporter som prånglades ut pekade på att extremism i olika former var farligare än någonsin. Bob Moser och hans kollegor brukade säga: ”The S.P.L.C – making hate pay.”

Han fortsätter och skriver att det var svårt för många, att inte känna att de hade blivit del av någonting, som i många avseenden, var en mycket lukrativ bluff. Moser hävdar att SPLCs affärsmodell helt och hållet kretsar kring att hålla givarna i konstant skräck genom användandet av ”hatkartor” och ”hatlistor.”

The way Moser tells it, the center’s chief founder, Morris Dees, who was dismissed unceremoniously last week for unspecified reasons, discovered early on that he could rake in boatloads of cash by convincing “gullible Northern liberals” that his group is doing the hard work of fighting “hate.”

But the center’s supposed mission of combating bigotry doesn’t actually matter to its top brass, Moser says. It’s just a business choice and one that has been extremely lucrative throughout the years. Moser’s article reminds readers of the time Dees actually said of the SPLC in an interview with then-Progressive magazine reporter John Egerton, “We just run our business like a business. Whether you’re selling cakes or causes, it’s all the same.

Becket Adams, krönikör – Washington Examiner, 22 mars 2019

Washington Examiners krönikör Becket Adams skriver att Southern Poverty Law Center är en ”bluff” som inte tagit någon som helst hänsyn till den skada som åsamkas traditionella kristna som buntas ihop med riktiga nynazister. Genom årens lopp har SPLC blivit kända för att smutskasta konservativa organisationer som ”hatgrupper” och man fungerar också som grindvakter åt Amazon, Google och andra Big Tech-företag i Silicon Valley.

 

SPLC rapporterade nyligen att man har mer än en halv miljard dollar i tillgångar, inklusive 121 miljoner dollar placerade i off shore-fonder.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar