Storslam för högerpopulister i provinsvalet i Nederländerna

Av | 21 mars, 2019

Terrorattentatet i Utrecht kan ha bidragit till att väljarna strömmar till det högerpopulistiska partiet Forum för Demokrati, FvD, i Nederländerna. Preliminära siffror från provinsvalet pekar på att FvD kan bli det största partiet i senaten.

newsgram | Nynäshamn 21 mars 2019

Det högerpopulistiska partiet Forum för demokrati, FvD, överraskar det politiska etablissemanget i Nederländerna efter att ha fått flest röster i provinsvalet i onsdags, rapporterar Politico. Det avslöjar preliminära siffror från röstsammanräkningen tidigt på torsdagen.

Från ingenstans till det största partiet i Nederländerna. Thierry Baudet grundade Forum för demokrati 2015. Foto: Jiri Buller

 

Nu ser det ut som att Nederländernas premiärminister Mark Rutte är på väg att förlora makten i parlamentets övre kammare eftersom både euroskeptiker och de Gröna gick framåt i onsdagens val. Provinsvalens stora vinnare är dock det högerpopulistiska partiet Forum för demokrati som leds av den karismatiske 36-åringen Thierry Baudet.

Elitens arrogans har bestraffats. Vi står mitt i spillrorna av det som en gång i tiden var den största och vackraste civilisationen världen någonsin har skådat, sa han i ett tal till anhängare efter det att valresultatet blivit känt.

Han fortsatte.

Vi utsätts för attacker från våra universitet, våra journalister och byråkrater.

Mark Ruttes center-högerkoalition blir av med sju platser, mandat, och förlorar därmed majoriteten i senaten. De gröna fördubblade antalet platser till nio – medan Geert Wilders kontrajihadistiska Frihetsparti förlorar fyra platser och socialisterna fem platser.

 

Det preliminära valresultatet, som baseras på att 60 procent av rösterna har räknats, visar att det högerpopulistiska partiet Forum för demokrati (Forum voor Democratie, reds. anm) blir störst i senaten tätt följd av premiärminister Mark Ruttes konservativa parti VVD.

Den unge Thierry Baudet – historiker och juris doktor – är nationalkonservativ, euroskeptiker och motståndare till mångkultur. Han vill se nationalstaternas återkomst i Europa.

Baudet följer i USAs president Donald Trumps fotspår – han motsätter sig invandring och har framgångsrikt bedrivit valkampanj på en snarlik Trumpslogan; ”Dutch First.”

 

Valet till det nya regionala parlamentet hölls två dagar efter det att en 37-årig turkisk invandrare arresterats för terrordådet i universitetsstaden Utrecht där tre personer miste livet och fem skadades. Forum för demokratis partiledare Thierry Baudet upprörde det politiska etablissemanget i Nederländerna när han sa att terrorattentatet i Utrecht berodde på slapphänt invandringspolitik. De andra partierna ställde in sina valkampanjer i den avgörande slutspurten.

Man kan ändå säga vad som händer. Det här är en kombination av hedersmord och till hälften terroristmotiverat dåd, sa Thierry Baudet.

Den nederländska senaten godkänner lagar som underhuset föreslår och fullmäktigeförsamlingarna i provinserna väljer de 75 ledamöterna till senaten i maj.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar