Historiskt ögonblick när Orbán mötte Ignatius Aphrem II i Budapest

Av | 17 december, 2020

Ungerns premiärminister Viktor Orbán överlämnade nycklarna till en villa som tidigare tillhörde en kommunistisk diktator till den syrisk-ortodoxa kyrkans patriark Ignatius Aphrem II vid en högtidlig ceremoni i Budapest.

newsgram | Nynäshamn den 17 december 2020

| KRISTENDOM I EUROPA | Den syrisk-ortodoxa kyrkans patriark Ignatius Aphrem II mottog på onsdagen nycklarna till en byggnad som den ungerska regeringen nu ger Syrisk Ortodoxa kyrkan rätt att administrera under en 50-års period, skriver SyriacPress. Huset har tidigare tillhört en kommunistisk diktator, men blir nu en mötesplats för troende inom den syrisk-ortodoxa kyrkan. Ungerns premiärminister Viktor Orbán överlämnade personligen nycklarna till patriarken i närvaro av en delegation från Syrien, Irak och den kurdiska regionen i Irak. Detta blir det allra första syrisk-ortodoxa centret i Ungern.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán (till vänster) och den syrisk-ortodoxa kyrkans patriark Ignatius Aphrem II (till höger) i Budapest. Foto: His Holiness Patriarch Mor Ignatius Aphrem II © Facebook

Patriarkens officiella titel är Hans Helighet Ignatius Aphrem II, Patriark av Antiokia och hela Östern och överhuvud för den universella Syrisk Ortodoxa kyrkan inklusive de två syrisk-ortodoxa stift som finns i Sverige. Samfundet är del av en inriktning inom kristendomen som kallas för de orientaliskt ortodoxa kyrkorna som återfinns i bland annat Armenien, Egypten och Syrien, De orientaliskt ortodoxa kyrkorna erkänner endast de tre första av den tidiga kyrkans ekumeniska kyrkomöten som ägde rum på 300- och 400-talen. Från början grundades den syrisk-ortodoxa kyrkan av aposteln Petrus i staden Antioka några år efter korsfästelsen av Jesus, skriver Sveriges kristna råd. Den syrisk-ortodoxa kyrkan anses vara den första kristna kyrkan som grundades efter kyrkan i Jerusalem.

Innan träffen med Viktor Orbán mötte patriarken och hans delegation representanter från det ungerska utrikesdepartementet. De diskuterade pågående projekt i Syrien och Irak vilka sköts av den syrisk-ortodoxa kyrkan med stöd av den ungerska regeringen via Hungary Help Foundation.

Av Carl Gram

Lämna ett svar