USAs justitieminister William Barr avgår

Av | 15 december, 2020

USAs justitieminister William Barr avgår från sin post innan jul. Det meddelar president Donald Trump i ett Twitterinlägg strax före midnatt svensk tid.

newsgram | Nynäshamn den 15 december 2020

| AMERIKANSK POLITIK | USAs justitieminister William Barr avgår från sin post innan jul, skriver president Donald Trump på Twitter. De träffades tidigare på måndagen för att Barr skulle ge Trump en lägesrapport om valfuskanklagelser i valet 2020 och hur dessa kommer att följas upp. Trump sammanfattar träffen som ”ett mycket trevligt möte”. I samband med mötet passade William Barr på att överlämna sin avskedsansökan till presidenten. I ett senare Twitterinlägg uppger Donald Trump att biträdande justitieminister Jeff Rosen blir ny justitieminister och att Richard Donoghue blir ny biträdande justitieminister.

Bill Barr. Foto: THE WASHINGTON POST/GETTY IMAGES

Det var William Barr som bad Trump att nominera Jeff Rosen som Rod Rosensteins efterträdare i februari 2019. Några månader senare godkändes denne av senaten i en omröstning med siffrorna 52–45 och kunde då tillträda posten som biträdande justitieminister. Richard Donoghue är ett nytt namn för de flesta. Men det var han som fick sexkulten NXIVM på fall. Donoghue har en militär bakgrund och utsågs av Jeff Sessions som advokat i januari 2018 och kunde då börja arbeta som advokat och åklagare vid åklagarmyndigheten i New Yorks östra distrikt från 2018 till 2020. Tidigare i år började han tjänstgöra på justitiedepartementet. En annan intressant detalj är att Donoghue har tjänstgjort i de 82:a luftburna styrkorna liksom general Michael Flynn.

 

Granskar man Rosens och Donoghous båda CVn  är det den sistnämnde som sticker ut. Richard Donoghue har en militär bakgrund som liknar general Michael Flynns – dessutom har han hållit i ett par mål i New York som har fått stor publicitet internationellt. Söker man på Donoghues namn på Twitter kan man få träffar som denna där användare har granskat de nya utnämningarna i Trumpadministrationen och lagt ihop pusslet.

President Donald Trump bifogar Barrs avskedsansökan i ett av hans Twitterinlägg. I brevet går det bland annat att läsa att William Barr har trivts med att arbeta tillsammans med presidenten och att justitiedepartementet under Trumpadministrationen kunnat verka för att skydda allmänheten från våldsam brottslighet, samarbetat med ledare i Mexiko för att bekämpa drogkarteller och knäckt Kinas exploatering av amerikansk ekonomi.

Formellt lämnar justitieminister William Barr sin post den 23 december.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar