Holländska centralbanken förflyttade 200 ton guld i helgen

Av | 5 oktober, 2020

Den nederländska centralbankens huvudkontor i Amsterdam ska renoveras. I helgen förflyttade centralbanken därför guldtackor värda 10 miljarder euro och 4,5 miljarder euro i sedlar från Amsterdam till Haarlem.

newsgram | Nynäshamn den 5 oktober 2020

| GULDRESERV | Under stort säkerhetspådrag förflyttades 200 ton guld – värda drygt 10 miljarder euro – och 4,5 miljarder euro i sedlar från den nederländska centralbankens huvudkontor i Amsterdam till det gamla tryckeriet i Haarlem natten från fredag till lördag. I holländsk media beskrivs den tunga transporten av landets inhemska innehav av guld som en gigantisk militär operation.

Lastbilar transporterade 200 ton guldtackor som tillhör den nederländska centralbanken från Amsterdam till Haarlem i helgen. Foto: ANP

 

Den nederländska centralbanken (DNB) samarbetade med landets försvar, kungliga militärpolis och vanlig polis som vanligtvis arbetar med säkra transporter. Det var nödvändigt att förflytta guldtackorna och sedelbuntarna eftersom den nederländska centralbankens huvudkontor på Frederiksplein i Amsterdam ska genomgå en omfattande renovering. I kassavalven längst ner i byggnaden förvarades bland annat guld och stora mängder sedlar.

 

Enligt DNB inleddes operationen på fredagskvällen under ”särskilda säkerhetskrav” och avslutades på lördagseftermiddagen. Militärpolisen sa i ett uttalande att den ”noggrant planerad operationen avlöpte smidigt och säkert”. Värdetransporten ägde rum via en hemlig väg till det gamla tryckeriet i Haarlem. Vissa vägar stängdes av under själva operationen, men av säkerhetssskäl meddelades detta inte i förväg. Guldet ska förvaras i ett förstärkt kassavalv i tre års tid innan det förflyttas till staden Zeist.

De 200 ton guld som transporterades i helgens operation motsvarar ungefär en tredjedel av den holländska guldreserven. Det mesta förvaras utomlands. Enligt De Telegraaf finns 31 procent i New York och de resterande 38 procenten i England och Kanada.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar