30-årsdagen av Tysklands återförening firas i stillhet

Av | 3 oktober, 2020

Denna lördag har det gått 30 år sedan de västra och östra delarna av Tyskland återförenades den 3 oktober 1990. Men det blir ingen nationalistisk yra på grund av de restriktioner som införts i landet på grund av coronakrisen.

newsgram | Nynäshamn den 3 oktober 2020

| ÅTERFÖRENING | Tyskland högtidlighåller på lördagen årsdagen av landets återförening – men firandet har tonats ned på grund av coronakrisen, rapporterar EuroNews. Det har gått 30 år sedan landet återförenades den 3 oktober 1990. Då anslöt sig de nya delstaterna, ”die neuen Länder”, inklusive östra Berlin från DDR:s tidigare område till Förbundsrepubliken Tyskland.

Tyskland återförenades den 3 oktober 1990. Foto: GETTY IMAGES

 

Förbundskansler Angela Merkel, som växte upp i Östtyskland, höll ett tal inför förbundsdagen (tysk motsvarighet till riksdagen, reds. anm.) tidigare i veckan där hon sa att landet har ”uppnått mycket på 30 år”.

Vi har lyckats i att signifikant minska skillnaderna i levnadsförhållanden mellan östra och västra Tyskland. Men strukturella skillnader kvarstår, sa Angela Merkel.

Hon tillade.

Fortsatta ansträngningar är nödvändiga.

Merkel erkände också att firandet ”kommer bli anspråkslösare än vad högtiden faktiskt skulle förtjäna”. Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier ska leda en stor minnesceremoni i Potsdam, som ligger strax utanför Berlin, där 230 gäster kommer finnas på plats (vilket är en femtedel av antalet som ursprungligen planerades delta).

 

Den 3 oktober är sedan 1990 Tysklands nationaldag.

Av Carl Gram

Regler för kommentarer:

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton, var artig, hota aldrig och framförallt använt sunt förnuft.

Lämna ett svar